Cei mai buni papanaşi ardeleneşti. Reţeta unică a lui Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papanasi ardelenesti - sursa foto andreeascakes.blogspot.ro

Spre deosebire de papanaşii din zona Moldovei, care se prăjesc în ulei, papanaşii ardeleneşti sunt fierţi şi pot fi serviţi simpli sau în diferite combinaţii. “Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Bogdan Roman, renumitul bucătar sibian care a făcut senzaţie la Masterchef, spune zâmbind că, pentru el, papanaşii reprezintă unul din gusturile copilăriei şi că nu există reţetă mai bună decât cea a bunicii sale. “Este singura reţetă din familie pe care nu am modificat-o. Nu pot îmbunătăţi gustul copilăriei, desertul perfect, motivul pentru care aşteptam duminica”, spune Bogdan. 

Pentru patru porţii aveţi nevoie de jumătate de kilogram de brânză de vaci grasă (nici prea moale, nici prea uscată), 3 ouă, 7-8 linguri de gris, 3 linguri de zahăr, 4-5 linguri de unt topit, 2-3 linguri de zahăr pudră. 

“Este o reţetă simplă pe care nu vă recomand să o complicaţi. Se pot adăuga arome (scorţişoară, vanilie, rom, lămâie) dar nu recomand. Personal îi prefer aşa simpli, fără adaosuri şi fără pesmet. Doar cu un pic de unt topit pe deasupra lor şi cu puţin zahăr pudră. Aşa a învăţat bunica mea această reţetă de la bunica ei”, adaugă Bogdan Roman. 

Cum se fac cei mai buni papanaşi ardeleneşti

Se bat ouăle cu zahărul, se adaugă brânza de vaci şi grisul şi se amestecă până se formează un aluat moale, ca de găluşte. “Punem o oală cu apă şi un strop de sare la fiert. Când a fiert apa, pe foc minim, fără să clocotească apa, scufundăm papanaşii formaţi cu o lingură unsă cu ulei. Luăm câte o lingură din aluat şi o scufundăm în apă fierbinte. Lăsăm să fiarbă la foc mic până se ridică toţi la suprafaţă. Atunci sunt fierţi. Îi scoatem cu o spumieră şi îi aşezăm frumos pe farfurii. Presărăm puţin zahăr pudră şi turnăm câte o linguriţă mică de unt topit pe fiecare în parte.  

De la această reţetă de bază se pot face modificări după gustul fiecăruia. Putem să trecem papanaşii prin pesmet prăjit cu zahăr, putem să îi servim lângă un sirop de fructe de pădure sau putem să aromatizăm apa în care fierb cu scorţişoară, anason, coajă de lămâie, cuişoare. În orice caz, dacă nu aţi mai mâncat până acum papanaşi ardelenesti vă recomand ca prima oară să încercaţi aceşti papanaşi, cei simpli, originali”, explică Bogdan Roman. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Mai multe pentru tine:
O dulce poveste lipovenească în episodul 2 al seriei „Portret gastronomic local”: „La Grisha” și Tortul Medovik
Cine este mama lui Toto Dumitrescu? Fosta soție a lui Ilie Dumitrescu a fost poreclită „Monica Bellucci de România”. FOTO
Filmul spectaculos care a cucerit topul Netflix la început de toamnă. Are o poveste diferită și te ține lipit de televizor
Insula din Grecia care ascunde un pericol uriaș. Mai mulți români trag un semnal de alarmă: „Nu știu prin ce minune am reușit să mă ridic”
Pe ce sumă uriașă a apărut goală Andreea Antonescu în revista cu „iepurași”: „Puteai cumpăra cinci garsoniere”. De ce Andreea Bălan a refuzat cei 20.000 de dolari?
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Dieta care taie foamea: secretele unui model curvy pentru pierderea în greutate a 10 kg în două luni fără sacrificii
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Prințesa Kate i-a arătat Melaniei Trump cum te îmbraci informal, dar șic! Prințesa de Wales dă ora exactă în modă în Marea Britanie
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Cum vrea Ministerul Educației să reducă analfabetismul funcțional, cu peste 200 milioane lei. Patru școli beneficiare în fiecare județ