2011 este anul investiţiilor importante în Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe hârtie, anul 2011 şi investiţiile programate a se desfăşura în viitorul apropiat ar trebui să schimbe complet faţa Sibiului. Investiţiile de sute de milioane de euro vin de la UE, primăria Sibiu şi Consiliul Judeţean având bugete de criză, similare cu cele din 2010.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO - Primăria Sibiu a contractat un împrumut de 11,5 milioane euro de la BERD

Pod de 6 milioane de lei peste râul Cibin la Sibiu

Proiectul de buget municipiului Sibiu este aproape finalizat

Conform contractului de împrumut semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în  visteria primăriei Sibiu ar trebui să intre luna aceasta nu mai puţin de 3,8 milioane de euro. Aceasta reprezintă prima tranşă a împrumutului ce are ca scop modernizarea completă în următorii trei ani a 40 de străzi şi construcţia unui nou pod peste râul Cibin. Primul pachet de artere a fost deja stabilit şi el cuprinde şi una din investiţiile mult aşteptate mai ales de sibienii care locuiesc în zona Piaţa Cibin – strada Malului. „Este vorba de o prioritizare a străzilor şi în această primă tranşă este prinsă şi amenajarea unui nou pod peste Cibin” a explicat primarul Iohannis. Valoarea totală a împrumutului este de 11,5 milioane de euro.

Apă pentru 350.000 de locuitori

Unul dintre cele mai mari proiecte ale anului 2011 se anunţă a fi cel al SC Apă Canal SA Sibiu privind extinderea sistemului de apă şi apă uzată din sudul judeţului. În valoare totală de 123 milioane de euro, proiectul se întinde pe teritoriul a două judeţe învecinate - Sibiu şi Braşov – şi de el vor beneficia aproximativ 325.000 locuitori. Prima fază a acestui proiect începe anul acesta şi se încheie în 2013, după ce vor fi executate lucrări de amenajare de staţii de epurare şi tratare şi extinderea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă.

CJ-ul repară drumurile

Nici Consiliul Judeţean nu stă degeaba. Anul acesta ar trebui să avanseze serios lucrările la proiectul de 16,88 milioane lei privind modernizarea DJ 106 D Răşinari – Poplaca – Orlat. De asemenea, vara aceasta ar trebui deja dat în folosinţă drumul modernizat Jina – Şugag. Aici investiţia se ridică la peste 22 milioane de lei. “Excavaţiile de pământ au fost realizate in proporţie de 87 % iar cele in piatra sau realizat in proporţie de 95 %. Antreprenorul a atacat 6 ziduri de sprijin şi 12 podeţe, urmând ca în perioada următoare să le finalizeze”, explică Martin Bottesch, preşedintele CJ. Pentru 2011 Consiliul Judeţean a mai alocat fonduri pentru modernizarea drumurilor Cârţa – Agnita, Cristian – Jina, Dârlos – Hoghilag şi Ocna – Slimnic, printre altele. În fine, tot anul acesta ar trebui să demareze şi proiectul legat de domeniul schiabil Păltiniş – Dăneasa.

Autostradă spre Orăştie

În 2011 ar trebui să vedem lucrări şi la autostrada Sibiu – Orăştie, lungă de 82 de kilometri. Ministerul Transporturilor a alocat 200 de milioane de lei pentru exproprieri şi tot la finele lui 2010 a fost lansată şi licitaţia pentru desemnarea constructorului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos: