Reţeta pâinii pe care o făceau bunicile noastre în cuptor. De ce nu se găseşte în comerţ o astfel de pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pâinea coaptă în cuptoarele electrice nu are aceleaşi proprietăţi ca şi cea în cuptorul de lut, încălzit cu lemne. În plus, secretul pâinii bunicii era făina.

Oferta brutăriilor pe care le putem întâlni în ziua de astăzi este una foarte variată, de la tradiţionala pâne albă, la pâine de secară, pâine cu cartofi, pâine cu seminţe şi multe alte sortimente. Românii au prins gustul noilor produse oferite de brutării, dar un gust totuşi nu se poate uita, cel al pâinii de casă de casă pe care o făceau bunicile noastre. 

„Brutăriile din ziua de astăzi nu mai pot face aceeaşi pâine pe care o făceau bunicile noastre, din două motive. Primul este cuptorul, cele moderne, electrice nu pot coace pâinea cum o făcea cuptorul de pământ, încălzit cu lemne, iar cel de-al doilea motiv este fâina, care vine deja pregătită cu o serie de amelioratori, care duc produsul finit departe de ce era cândva pâinea aceea consistentă din care te săturai după o felie”, afirmă fostul brutar Adrian Dumitru. 

Pentru o pâine de casă cum era cea făcută de bunici în cuptorul de lut e nevoie în primul rând de o făină pură, de perferat măcinată în propria gospodărie sau cumpărată de la ţăranii care încă o produc sau morile care macină, înainte să ajungă la cei care o ambalează şi o completează cu amelioratori şi alte substanţe care duc la prelungirea termenului de valabilitate a pâinii. 

„Ingredientele de pe etichete pâinii din ziua de astăzi sunt destul de multe, dar pentru o pâine bună e nevoie doar de făină, drojdie, sare şi apă. Pentru un kilogram de pâine e nevoie de aproximativ 750 grame făină, 13 grame de drojdie şi 11 grame de sare. Se amestecă toate şi se pune apă, aici e cu aproximaţie, până devine un aluat consistent. Acesta se pune în tavă şi se bagă la cuptor. Termenul de coacere diferă de la pâine la pâine, în funcţie de cât a fost de bine frământată şi cât de bine s-a omogenizat pâinea. Bineînţeles, înainte de a se pune în formă se lasă la dospit”, mai afirmă brutarul. 

Acesta afirmă că e destul de greu să pregăteşti aluatul pentru un singur kilogram de pâine, din cauza cantităţilor mici de sare şi de drojdie, dar acest lucru nu este imposibil. 

Mai multe pentru tine:
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry