Fiertură de urzici cu brânză: o reţetă pentru primăvara care bate la uşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urzicile sunt printre primele plante sălbatice pe care le putem găti primăvara devreme, aşa că o reţetă pentru o mâncare gustoasă de urzici este binevenită în această perioadă.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai are o fiertură de urzici cu brânză după care te lingi pe buze şi mai ceri o porţie. Despre cum se pregăteşte felul acesta de mâncare ne-a povestit Uica Mihai mai jos.

Să ai la îndemână: o căpăţână de usturoi; doi morcovi groşi ca druga, scoşi de la nisip; două cepe scoase din foile lor; urzici, o cotăriţă întreagă; un căuc de făină de cucuruz, necernută, că tărâţa ei îi dulce; brânză de oaie tare, o jumătate de kilă; sare, piper şi boia, cu mână spartă.

Să speli urzicile în trei ape şi tot de le-ai mai spăla tot o să iasă nisip din ele. Dar nu e nisip, ci seva lor, care se cristalizează în contact cu apa, aşa că te oboseşti de pomană. Ceapa, morcovul şi usturoiul să le tai mărunt şi în oala a mare să le căleşti pe plită în mult ulei, sau mai bine, dacă nu ţii post în untură de porc. Ca să fie orânduială, le sărezi, le pipărezi şi la urmă de tot pui boiaua, o lingură cu vârf că obrazul roşu al fierturii îi mai îmbietor şi trezeşte pofta. Şi când îs rumene şi damfu lor te trage de nări, să azvârli peste ele urzicile şi să le acoperi cu apă clocotită dinainte.

Şi numai zece minute să fiarbă ele ca să nu se ducă în aburi toată puterea lor. Atunci, torni în ploaie făina de cucuruz şi baţi fiertura bine cu făcăleţul, ca să nu facă mălaiul cocoloaşe. La urmă de tot mai botează zama cu un mujdei lung şi tulbure. Nu-i mare bucătăreală. Şi într-un blid adânc de pământ, pui o fălie de brânză şi peste ea torni urzicile fierbinţi de o să se umple fiertura de o spumă albă ca un unt, iar brânza se va face moale precum caşul”, spune Uica.
 

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ce afecțiune nemiloasă a ucis-o pe Roxana Moise, fostă concurentă Exatlon. Handbalistă de performanță și cu o viață activă, sportiva nu a putut fi salvată
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie