Cum să prepari acasă oţet aromat. Fructe şi plante macerate care dau savoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ

Oţeturile aromate vin din bucătăria veche, de mii de ani oamenii folosind aceste licori pentru a da savoare şi rafinament diferitelor feluri de mâncare.

Despre oţetul aromat se spune că este şi foarte sănătos. Acestea nu sunt greu de pregătit şi se obţin prin macerarea diferitelor fructe sau plante aromate. Uica Mihai, bucătar cunoscut în părţile Banatului, ne-a povestit cum pregăteşte el mai multe tipuri de oţet aromat fiecare cu destinaţie precisă între gătelile din bucătărie.

Am luat oţet de vin distilat, 5 litri, şi oţetul acesta vine turnat în oala mare şi aţâţat să înceapă să fiarbă. Dar nu îl las să dea clocot, ci doar să facă abur deasupra, în aşa fel încât rămăşiţa de alcool din el să se evapore. Şi se mai duc în abur şi mai nişte aldehide care strică gustul şi fac stomacul să treacă prin patimi grele. Cam trei minute las oţetul, apoi îl trag la o parte să se răcească puţin (cam până la 60 de grade).

Şi am sticlele gata pregătite după cum urmează:

OŢET PENTRU ACRIT CIORBELE
- zamă de cocoduşe aproape coapte, decantată şi strecurată prin proasoape de in
- leuştean proaspăt
- boabe de piper
- pătrunjel verde

OŢET PENTRU ACRIT CIORBA DE BURTĂ ŞI ALTE ZEMURI
- usturoi tăiat feliuţe
- hrean feliat
- leuştean
- boabe de piper
- ardei iuţi, ciuşcă
- cimbru verde

OŢET PENTRU DRES SALATELE
- coajă de lămâie
- piper boabe
- frunze de ţelină
- boabe de muştar
- zahăr brun
- pătrunjel verde
- leurdă tocată

OŢET PENTRU MARINAREA LEGUMELOR
- frunze de dafin
- crenguţe de vişin
- scoarţă proaspătă de stejar
- boabe de piper
- boabe de muştar
- cimbru verde
- mărar uscat cu sămânţă cu tot

OŢETUL MEU SPECIAL
- miere
- tarhon
- felii de măr
- felii de pară
- sferturi de prună uscată
- dafin
- bobiţe coapte de soc

Şi să mai vă dau şi învăţătura despre cum îmi fac eu oţetul de mere care este preferatul meu, cel mai sănătos şi cel mai gustos, evident. Amestec 4 kilograme de mere dulci rase, cu 5 litri de apă rece, 50 grame de drojdie şi două felii de pâine de secară uscate, le las într-un borcan mare acoperit cu tifon să stea şapte zile apoi strecor zeama şi la fiecare litru de must adaug 150 grame de zahăr şi trei linguri de miere.

Pun din nou în borcanul cel mare şi în câteva săptămâni deasupra se formează o pojghiţă albă, gelatinoasă. Cu cât pojghiţa e mai groasă cu atât e oţetul mai concentrat şi mai bun. Acea pojghiţă o adun şi o păstrez împachetată în tifon umezit în carerola din frigider, că e bună de cataplasme pentru reumatism, ia durerile cu mâna. Iar oţetul îl decantez uşurel să nu trag şi boasca de pe fund şi îl pritocesc încă o dată prin tifon, în sticle de jumătate de litru.

Mai multe pentru tine:
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Războiul dintre Gabriela Cristea și Cristina Șișcanu. Cele două, fină și nașă, acuzații grave în mediul online
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”