Cartea în care un poliţist dezvăluia încă din 2016 cum „s-a nemernicit sistemul“: „Poliţele se plătesc odată la patru ani, când se schimbă culoarea conducerii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adi Nica, poliţistul care s-a pensionat în 2016 şi a lansat o carte despre peripeţiile sale prin Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, avertiza încă de la aceea vreme despre problemele grave din sistem.

Nica e de părere că proasta funcţionare a Poliţei Române este cauzată de felul în care se fac avansările şi numirile în cele mai importante funcţii. De la şeful Poliţiei Române, până la şefii mai mici de prin inspectoratele judeţene. Adica Nica susţine că majoritatea sunt puşi în funcţie pe cu totul alte criterii decât cele de competenţă. În carte sa, "Nemernicia unui sistem bolnav", fostul poliţist dezvăluie toate aceste probleme.

"Sistemul, în sine, nu e unul nemernic. E bine aşezat, pe principii, teoretic sănătoase, pe trepte profesionale şi valori bine conturate. Sistemul a fost elaborat, construit, de profesionişti, oameni de valoare, de altfel. Şi în interiorul lui, al sistemului, prestează oameni de o valoare şi capacitate incontestabilă. Este cunoscut că Poliţia Română este una din instituţiile de anvergură ale statului de drept, cum le place multora azi să-şi dea cu părerea, iar realizările poliţiei noastre au depăşit graniţele ţării. (...) Imediat după ’90, o perioadă de câţiva ani, şefii inspectoratelor judeţene erau numiţi în posturi dintre ofiţerii cu experienţă, un lucru benefic, care, din păcate, nu a rezistat. Până la urmă era un lucru bun să numeşti şeful inspector şi în funcţie de partidul aflat la putere, în final şeful este un manager, un administrator care aduce bani pentru instituţia pe care o păstoreşte. Dar odată cu noua politică balcanică, a apărut şi prima nemernicie a sistemului. Când se scotea la concurs postul de inspector şef, de regulă, acesta era unul din cei care erau agreaţi de partidul aflat la putere, omiţându-se tocmai criteriile alea de profesionalism şi capacitate. Pentru a se păstra o aparenţă democratică, asta se practică şi azi, la concursul pentru postul de inspector şef se înscriau obligatoriu încă unul sau doi candidaţi, dar aceştia erau numai pe hârtie, întrucât, de la plecarea la Bucureşti, se cunoştea deja numele noului inspector şef, cărţile fiind făcute dinainte”, arată Nica.

Fostul poliţist spune că modelul s-a extins şi la funcţiile mai mici din inspectorate, dar şi la cele din oraşe şi comune. Orice şef de birou sau şef de post trebuia să aibă girul partidului.  De aici, s-a ajuns la o altă situaţie de neacceptat care se regăseşte şi astăzi prin inspectorate.

“O altă mostră de nemernicie o reprezintă poliţele care se plătesc regulat, odată la patru ani, atunci când se schimbă culoarea conducerii, în funcţie de partid. Sunt schimbaţi cei care nu corespund politic, şi asta nu ar fi o tragedie, dar de multe ori, pentru a putea fi înlăturaţi, li se pun în spate o grămadă de lucruri nefăcute, sunt distruse cariere de-o viaţă, se schimbă destinul multor poliţişti care până atunci au muncit onest”, scrie Adi Nica, în cartea lansată în 2016. Nica susţine că cel mai corect ar fi ca poliţiştii să-şi aleagă singuri şefii, democratic, fără concursuri trucate la Bucureşti.

Adi Nica povesteşte că sunt foarte multe situaţiile în care poliţiştii trebuie să fie atenţi pe cine şi cum amendează.  Mai ale cei de la circulaţie. “Mai acum câţiva ani, un fost adjunct al Inspectoratului a parcat neregulamentar în staţia de la Victoria(n.r. în Reşiţa) şi poliţistul fiind nou în sistem, necunoscând personalitatea marcantă a şefului şi spiritul lui sclipitor, a avut neobrăzarea să-l atenţioneze. La două zile, poliţistul a fost mutat, cu căţel, cu purcel, la Ordine Publică”, spune fostul poliţist. 

Sistemul nu s-a schimbat nici în prezent

Nica spune că lucrurile nu s-au schimbat mai deloc, din 2016, de când s-a pensionat, până în prezent.  Şi acum mai sunt foarte mulţi poliţişti care “obişnuiesc să pupe funduri de politician atunci când rămâne vreo funcţie vacantă”.  Adi Nica dă exemplul recent, al unui poliţist din IPJ Caraş-Severin, şeful Departamentului Juridic, care s-a afişat alături de Ecaterina Andronescu, pe tot traseul unei vizite electorale europarlamentare pe care aceasta a desfăşurat-o în Caraş-Severin.

“Nu demult, o parte din presa cărăşeană  făcea publică o fotografie în care un vajnic poliţist în funcţie care se afişa fără jenă în campania unui partid politic, lucru interzis tare poliţiştilor activi, ştiut fiind faptul că un asemenea comportament încalcă flagrant statutul ăla al oamenilor legii, între noi fie vorba, un statut cu multe lacune şi neactualizat de ani buni. Dar asta nu mai contează pentru poliţiştii operativi, ei s-au obişnuit de foarte mult timp să nu se mai mire, uneori nici nu e bine să te miri, că nici nu ştii de unde te loveşte sancţiunea, mai bine taci chitic, aşa supravieţuieşti în sistem şi, Doamne-ajută, s-o mai modifica odată legea să se poată din nou ieşi la pensie în condiţii mai decente… Păi, domnilor, dacă legea grăieşte clar că poliţistului îi este interzis să facă parte din partide, organizaţii, formaţiuni politice, ori să facă propagandă în favoarea acestora, chiar dacă subiectul din fotografie nu este membru activ al vreunui partid, defilarea la vedere alături de lideri locali sau mai puţin locali, se cheamă propagandă activă, indiferent pe ce parte o întorci, iar atunci când, să zicem că mai greşeşti şi te afişezi inconştient în public, după plimbarea de rigoare, mai participi şi la conferinţa de presă, ei bine, atunci eşti rău intenţionat”, spune Nica.

Adi Nica a fost unul dintre cei mai buni judiciarişti pe care IPJ Caraş-Severin i-a avut. A fost de mai multe ori premiat pentru activitatea sa în domeniul criminalisticii judiciare şi s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai eficienţi anchetatori. A devenit cunoscut după ce a dat o adevărată lovitură, reuşind într-o singură zi, la distanţă de 20-30 de minute, să prindă trei urmăriţi general acuzaţi de tentativă de omor în judeţul Mureş.