Bestia criminală Iancu Măran - puşcărie pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bestia a scăpat de o condamnare după ce a violat şi a ucis o tânără din Gârlişte

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara l-au condamnat la detenţie pe viaţă pe Iancu Măran, criminalul de 35 de ani din Oraviţa, care a ucis-o cu cruzime pe Iasmina Florea, de 14 ani în toamna anului trecut, iar pe sora acesteia, Mirabela Florea, în vârstă de 17 ani, a rănit-o grav.

Infracţiunile se încadrează la omor şi tentativă de omor. ''Este o hotărâre rară. Nu este o sentinţă definitivă, poate fi atacată de apărarea condamnatului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; procurorii nu mai au motiv să facă recurs, întrucât au obţinut pedeapsa maximă', a declarat judecătorul Cristian Pup, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara.

Iniţial, magistraţii Tribunalului Caraş Severin l-au condamnat pe Măran la 25 de ani de închisoare, dar cei de la Curtea de Apel Timişoara au adăugat un spor de pedeapsă la condamnarea iniţială, trimiţându-l după gratii pe viaţă.

În toamna lui 2012, Iancu Măran a răpit două surori care locuiau cu familia într-un cartier rău famat din Oraviţa şi cu care Iancu Măran era vecin. Pe 30 septembrie, el le-a invitat pe fete la o plimbare cu mopedul. După ce acestea au refuzat să întreţină relaţii sexuale cu el, au urmat altercaţii între ele şi răpitor, iar bărbatul a înjunghiat-o de mai multe ori în gât, în spate, în plămâni şi în inimă pe mezină, provocându-i răni care au condus la decesul micuţei. După ce a asfixiat-o, el a ars victima. Sora ei mai mare a fost grav rănită şi arsă în zona sânilor, până ce a ajuns în starea de inconştienţă, dar a fost descoperită în viaţă de poliţişti şi transportată la spital. Măran nu şi-a recunoscut faptele în prima instanţă, apoi a susţinut că le-a lovit pentru a se apăra, întrucât ele l-au jignit.

Procurorii susţin în rechizitoriu că Măran avea pregătite ustensile care să-l ajute să îngroape cadavrele: un ciocan, un târnăcop şi o lopată. În 2002, Măran a ucis o altă fetiţă de 11 ani la Gârlişte, după acelaşi ritual, dar în 2005 a fost eliberat, fiind achitat de magistraţii bucureşteni pe baza unui viciu de procedură.

Sentinţa capitală a judecătorilor timişoreni este extrem de rară, chiar fără precedent, în ultimii ani. Oamenii legii din Banat au câteva zeci de cazuri de omor nesoluţionate.

Octombrie 2012- Iasmina (14 ani) a fost înmormântată în rochie de mireasă

Audiat de poliţişti, Măran şi-a schimbat de mai multe ori declaraţiile. A negat orice implicare în dispariţia fetei. Apoi, a declarat că fata i-a cerut să facă sex şi de aceea s-au dus în peştera respectivă. Acolo a fost găsit şi un prezervativ cu urme biologice, iar Măran a spus că el a purtat prezervativul găsit lângă cadavru. Măran a fost condamnat iniţial la 18 ani de închisoare, de Tribunalul Caraş Severin.

Un viciu de procedură a făcut însă ca sentinţa să fie casată. La a doua judecată, instanţa a considerat că Măran este nevinovat şi că nu există probe suficiente pentru condamnarea sa. Mai mult, probele ADN strânse de procurori de pe prezervativ nu s-au potrivit cu cele ale lui Măran. Sentinţa de ieri poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

22.09.2002- Ionela, prima victimă a Bestiei

Ionela Hurdela avea 11 ani şi opt luni. Începuse clasa a V-a de o săptămână. A dispărut de acasă într-o duminică. Le-a spus părinţilor că merge să-i "facă lui Iancu Măran nişte fotografii, că acesta are aparat". Iancu Măran era un vecin al familiei Hurdela, iar părinţii Ionelei aveau încredere în el.

Nici seara, când Ionela nu s-a întors acasă, nu şi-au făcut griji: Ionela obişnuia, în vacanţă, să rămână peste noapte la o verişoară. Abia a doua zi dimineaţă au anunţat poliţia. 11 zile au scotocit localnicii şi oamenii legii împrejurimile satului Gârlişte în căutarea micuţei. Pe 3 octombrie, a avut loc descoperirea care i-a îngrozit pe toţi: Ionela a fost găsită moartă într-o mică peşteră. Copila a murit în chinuri groaznice

CITEŞTE ŞI:

Iancu Măran, ucigaşul de fetiţe, 25 de ani după gratii!

Un criminal achitat de Înalta Curte a ucis din nou