Râmnicu Vâlcea: Locuitorii din municipiu îşi îngroapă morţii la Ocnele Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii de pe strada Argintari din Râmnic îşi înmormântează morţii la o biserică din oraşul Ocnele Mari

La cimitirul din cartierul 1 Mai, unde sunt arondaţi oamenii nu mai există locuri de veci şi oamenii îşi îngroapă morţii în oraşul vecin, Ocnele Mari.

   Râmnicenii care locuiesc în cartierul Petrişor, pe străzile Argintari şi Poienari îşi duc morţii la Buda în oraşul Ocnele Mari. În cartier este în construcţie, de câţiva ani, o biserică „Sf. Andrei", în care se slujeşte, dar ea nu are cimitir. Biserica a fost ridicată din sponsorizări pentru aproximativ 1.000 de persoane care locuiesc pe străziile: Morilor, Argintari, Arini, Poienari. „Să ne ferească Dumnezeu de moarte că aici nu sunt locuri de veci", spune Ion Tincu, locuitor de pe Argintari. Băiatul Anei Tincu a murit anul trecut în luna septembrie. „Nu am avut unde să îl îngrop şi l-am dus la cimitirul bisericii «Sf.Treime» din oraşul Ocnele Mari. Am avut noroc că a fost timp bun şi l-am dus cu maşina. Dacă era ploaie, doar cu căruţa trasă de cai îl căram la groapă. E drumul rău, sunt numai hârtoape şi se ajunge numai prin pădure", povesteşte Ana Tincu. Femeia spune că mai are şi alte rude îngropate la Ocnele Mari, iar acolo merge de face pomenile şi la biserica nouă din cartier se roagă. Ca să fie mai aproape de cei dragi, care au trecut „dincolo", familia Tincu a construit o troiţă, în apropierea casei. Soţia unui alt localnic, Jian Dobroiu, a murit de curând. „Am avut noroc că mi-a cedat cineva locul de veci la cimitirul din 1 Mai şi am îmgropat-o aici în oraş. Am şi eu rude înmormântate la Ocnele Mari acolo le dau de pomană", menţionează bărbatul.


Cimitirul poate fi ridicat pe izlaz


  Oamenii au mers în repetate rânduri în audienţă la primăria Râmnicului şi au solicitat amenajarea unui cimitir în zonă. S-au adresat chiar şi la prefectură. Demersuri a făcut şi preotul Laurenţiu Barbu care slujeşte la parohia „Sf. Andrei". „Primăria a vrut iniţial să amenajeze cimitirul în cartierul Ostroveni. Terenul respectiv a fost revendicat şi câştigat de proprietari. S-a aprobat acum ca el să fie amenajat pe fostul izlaz din zona Argintari, pe o suprafaţă de 45.000 de metri pătraţi. Proiectul e aprobat, dar obţinerea avizelor se tărăgănează", afirmă preotul. Tot părintele susţine că cimitirul e foarte important pentru locuitorii din zonă. „Oamenilor le e peste mână să meargă la Ocnele Mari. La cimitirul Sf. Ioan, din 1 Mai, nu mai sunt locuri, iar la Cetăţuia au rămas puţine", spune Laurenţiu Barbu.


 Cimitirul prins în planul urmanistic


 Potrivit proiectului cimitirul va fi construit în cinci terase pentru că terenul e în pantă şi va fi ridicată şi o capelă. „Există un plan urbanistic al municipiului care prevede şi amenajarea unui cimitir în zona respectivă. Urmează să se facă un studiu că e nevoie de multe avize pentru o asemenea lucrare", a declarat Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al primăriei Râmnicului.