Războiul din Ucraina. Trupele ruse pregătesc o ofensivă în apropiere de Avdiivka și au de ales între mai multe direcții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ruse au mai multe opțiuni tactice din care să aleagă pentru viitoare acțiuni ofensive în apropiere de Avdiivka, dar rămâne neclar unde își vor concentra eforturile în viitorul apropiat, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

Artilerie pe frontul Avdiivka FOTO EPA-EFE

Conform evaluărilor ISW, stabilizarea pozițiilor rusești la nord-vest de Avdievka pune comandamentului rus o alegere: sau continuă să avanseze spre vest către obiectivul operațional declarat Pokrovsk sau încercă să avanseze spre nord pentru a desfășura posibile operațiuni ofensive suplimentare în jurul lui Cesiv Iar.

Criza cu care se confruntă armata ucraineană pe frontul din Donețk e tot mai puternică, iar livrările occidentale de arme și muniție nu ajung la militari suficient de repede, cel puțin în acest moment.

Rușii au reușit să avanseze rapid în mai multe sectoare ale frontului, în ciuda pierderilor uriașe pe care le-au înregistrat.

De fapt, în ultima săptămână, trupele lui Putin au cucerit sau au intrat în aproximativ șase sate de pe frontul de est, o situație care ilustrează deteriorarea situației din regiune pentru forțele ucrainene, depășite numeric și în materie de armament.

Pe frontul de est, armata rusă a reușit să facă o breșă în apărarea ucraineană, în localitatea Ocheretine din regiunea Donețk. Lipsa muniției și asalturile în valuri ale rușilor au dus la o înaintare rapidă a invadatorilor.

Recentele progrese ale Moscovei în estul Ucrainei reflectă dorința Kremlinului de a exploata o fereastră de oportunitate, pentru a continua atacurile, înainte ca primul lot din noul pachet de ajutor militar american să sosească în Ucraina, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului.

Analiștii militari au avertizat în mod repetat că forțele Kievului vor trece printr-o perioadă dificilă, cu posibile pierderi teritoriale, până când armata ucraineană va reuși să se consolideze - cu noile arme occidentale și cu o nouă rundă de mobilizare.

Kievul și a decis să piardă teritorii mai degrabă decât soldați

Serhii Kuzan, președintele Centrului ucrainean de securitate și cooperare, un grup de cercetare neguvernamental, a declarat că comandamentul ucrainean a trebuit să facă „o alegere între o situație proastă și una și mai proastă” și a decis să piardă teritorii mai degrabă decât soldați.

Avansul Rusiei în Ocheretine a pus comandamentul rusesc în fața unei alegeri: să continue să meargă spre vest, spre Pokrovsk, sau spre nord, spre Ceasiv Iar, un oraș care se află deja sub un asalt rusesc neîncetat în ultimele săptămâni.

Potrivit oficialilor ucraineni, până la 25.000 de soldați ruși sunt implicați într-o ofensivă asupra Ceasiv Iar, situat la aproximativ 11 kilometri vest de Bahmut, pe un teren înalt, strategic.

Generalul Sîrski a explicat că „cea mai dificilă situație” în acest moment este în zona satelor aflate la vest de Avdiivka, orașul cucerit de Rusia în februarie, după luni de lupte crâncene.

El a precizat că Rusia a desfășurat până la patru brigăzi în zonă, cu scopul de a avansa spre centrele logistice militare ucrainene, cum ar fi orașul Pokrovsk din estul țării.

Capturarea Cesiv Iar ar plasa orașul Kosteantînivka, aflat la aproximativ 16 kilometri spre sud-vest, în bataia de foc directă a Moscovei. Orașul este principalul punct de aprovizionare pentru forțele ucrainene de-a lungul unei mari părți a frontului de est.

Institul pentru Studierea Războiului de la Washington (ISW) a avertizat deja că pierderea orașului Kosteantînivka ar fi un regres operațional major pentru Ucraina, care ar fi greu de reparat.

Un avans dinspre Ocheretine spre nord ar putea permite forțelor rusești să atace Kosteantînivka dinspre sud, într-o mișcare de încercuire parțială.

Moscova se află într-o situație favorabilă

Un lucru cert este că Moscova se află într-o situație bună, susțin analișii militari.

„Forțele rusești au în prezent oportunități de a obține câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în apropiere de Ceasiv Iar și pregătesc rezervele pentru a sprijini un efort ofensiv pe scară largă așteptat în această vară”, a precizat ISW.

În analiza dedicată situației de moment, publicația ucraineană Kyiv Post scrie că, în prezent, pe front au loc două curse. Pe de o parte, Rusia încearcă să captureze cât mai mult teritoriu posibil înainte ca mare parte din ajutorul american să ajungă la forțele ucrainene.

Forțele ucrainene care luptă de-a lungul liniei frontului sunt, potrivit informațiilor, epuizate. Apoi, ucrainenii luptă de luni de zile cu foarte puțină muniție, iar uneori practic fără muniție.

Ucrainenii au menținut linia cu o combinație de infanterie cu arme mai ușoare și drone.

În același timp, scrie publicație de la Kiev, ucrainenii au complicat chiar ei situație deoarece nu au pregătit forțe de rezervă. Guvernul a ezitat prea mult în ceea ce privește chestiunea conscripției - ceea ce înseamnă că forțelor ucrainene le lipsește un număr mare de militari.

De partea cealaltă, ucrainenii încearcă să intre cât mai curând în posesia ajutorului american, pentru a-l trimite cât mai repede posibil la punctele nevralgice.

Această urgență s-a auzit luni în vocea lui Zelenski, care a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că situația de pe câmpul de luptă depinde în mod direct de rapiditatea livrărilor de muniție.

„Sprijin în timp util pentru armata noastră. Astăzi nu văd încă nimic pozitiv în acest sens. Există livrări, ele au început ușor, acest proces trebuie accelerat", a declarat el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite