Proiectul Pokebook, pus în practică la Ploieşti. Cum a reuşit un tânăr să-i scoată pe liceeni la vânătoare de cărţi
0Liviu Drăghici, un tânăr antreprenor din Ploieşti, propune tinerilor să uite de frenezia căutării de pokemoni, sugerându-le, în schimb, să găsească volumele pe care le-a ascuns în diverse locuri din oraş. Există şi o recompensă.
Inspirat de căutătorii de pokemoni, fenomen care a atins şi Ploieştiul, Liviu Drăghici (32 de ani), un tânăr antreprenor cu idei din oraş şi-a propus să îndrepte tinerii spre o „vânătoare“ culturală, folosind chiar „armele“ jocului.
Antreprenor al unei anticafenele (n.r. - loc în care clienţii plătesc o taxă doar pentru timpul petrecut şi primesc gratis cafea, ceaiuri sau gustări), acesta şi-a anunţat, pe contul de socializare, prietenii şi clienţii, despre faptul că a ascuns cărţi, în mai multe locuri din oraş, volumele urmând a fi căutate, „vânate“ şi aduse apoi la sediul anticafenelei. Pentru a-i stimula, găsitorii sunt recompensaţi atât cu volumul în sine, cât şi cu o oră gratuit la Anticaffe New Experience. „Am observat frenezia pe care a declanşat-o acest joc şi am decis să profit de contextul creat pentru a determina oamenii să viziteze locuri frumoase din oraş şi să răsfoiască nişte cărţi bune“, explică Liviu demersul său.
Volumele au fost ascunse în locuri selectate pentru activitatea culturală, cum sunt muzeele din oraş, instituţii de cultură, dar şi entităţi private cu un caracter similar, cum ar fi o librărie sau un cinematograf privat din Ploieşti. „Volumele nu sunt ascunse efectiv în spatele sau sub vreun obiect, ci sunt lăsate la aceste instituţii. Este suficient ca cineva să ajungă în aceste locuri şi să întrebe dacă sunt cărţi din campania PokeBook, iar aceasta îi va fi predată“, spune Liviu Drăghici.
Mecanismul proiectului a adus şi nişte piedici nesperate. Pe alocuri, reprezentanţii instituţiilor de cultură din Ploieşti fie s-au arătat foarte reticenţi în privinţa ideii, fie au întrebat despre conţinutul cărţii, fie i-au cerut lui Liviu Drăghici să facă cerere la direcţiune pentru a putea lăsa o carte la recepţie. „În mare însă, am fost primit bine peste tot, iar oamenii au apreciat ideea. În total, în cadrul campaniei, voi lăsa 30 de cărţi în oraş, până acum am ascuns 16“, ne-a povestit tânărul antreprenor.
Un tânăr cu multe idei
O parte din cărţi au fost găsite, iar „vânătorii“ lor au venit la anticafenea pentru a-şi primi răsplata. „M-a surprins plăcut reacţia oamenilor, mai ales în mediul online. Reacţiile au fost puternice şi pozitive, iar faptul că unele cărţi au fost găsite deja, deci căutate, este mai mult decât îmbucurător“, spune Liviu. „Vânătorii“ de cărţi sunt în general tineri, adolescenţi de gimnaziu sau liceeni.
Cărţile sunt ascunse în diverse locuri cu valenţe culturale din oraş FOTO Liviu Drăghici
„Mi-ar plăcea ca pe viitor această campanie să se extindă în tot oraşul. Cât mai mulţi oameni să lase cărţi în diverse locuri din oraş, astfeş încât fenomenul să devină unul de masă, şi nu unul izolat“, este dorinţa lui Liviu.
Tânărul nu este la prima sa idee inedită. La începutul lui 2016 a fondat o anticafenea în Ploieşti, o afacere de familie în care pune mult suflet. În urmă cu trei ani, şi-a propus să încurajeze lectura punând la bătaie peste 500 de titluri din biblioteca personală, pe care le livra, la cerere, cititorilor. De asemenea, suporter înfocat şi „poet de serviciu“ al echipei locale Petrolul Ploieşti, Liviu se pregăteşte să scoată un al treilea volum de poezii dedicat „lupilor galbeni“.
Vă mai recomandăm