Mulţi români se bucură prematur că au scăpat după comiterea unei contravenţii. În cât timp pot primi amenda acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şofer sancţionat de poliţie

Dacă ai făcut o ”nefăcută” şi te bucuri că nu te-a prins poliţia în fapt, nu te culca pe o ureche că ai scăpat. Legea nu este neapărat de partea ta, iar amenda o poţi primi prin poştă acasă, dacă cineva ţi-a făcut o reclamaţie fără ca tu să ştii.

Conform legii, o contravenţie se prescrie în şase luni, iar poliţia îţi poate trimite procesul verbal acasă, fără ca tu să fi fost martor la momentul întocmirii lui.

OG nr. 2 din 12 iulie 2001 prevede ca ”aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei”. Faptul că ai primit un proces verbal de contravenţie acasă, fără ca tu să fi fost martor pentru a putea aduce obiecţiuni, nu te salvează de la plata amenzii.

”Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia”, se arată în OG. Nr.2/2001 .

Obligaţia poliţistului

Deşi o contravenţie se prescrie într-un termen de şase luni, poliţistul are obligaţia să te înştiinţeze că ai fost amendat într-o perioadă de două luni, altfel amenda se prescrie.

”Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia (…)Comunicarea procesului-verbal se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului”, conform documentului citat.

Odată primit procesul verbal, poţi achita jumătate din minimum amenzii, dar într-un termen de 15 zile. Pe procesul verbal, poliţistul este obligat să scrie care este cuantumul final al amenzii ce trebuie plătit.

Dacă te consideri nedreptăţit, poţi face o plângere împotriva procesului verbal, Judecătoria fiind singura instituţie care poate anula amenda

. Este important e ştiut că, atâta vreme cât plângerea nu a fost soluţionată de instanţă, contravenientul, adică persoana amendată, poate amâna achitarea amenzii până la decizia definitivă a judecătorului.

Mai multe pentru tine:
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă