Diferenţa dintre răceală şi gripă, explicată pe înţelesul tuturor de un medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diagnosticul de gripă este confirmat doar de un examen virusologic FOTO Shutterstock

Diferenţele mari şi bruşte de temperatură de la o zi la alta, pentru care corpul unui om, fie el şi sănătos tun, nu este pregătit, nu ne vor scăpa nici în această iarnă de coşmarul virozelor respiratorii şi al gripei.

Important este, spun medicii, să învăţăm din timp cum să luptăm cu viruşii şi mai ales să fim în stare să facem diferenţa între o răceală banală şi o afecţiune respiratorie mult mai complicată, pentru care avem nevoie de ştiinţa unui medic.

Medicul Daniel Nicolae, şef Serviciul Ambulanţă Prahova, ne explică pe scurt care sunt cele mai importante deosebiri între răceală şi gripă.

“Răceala este o viroză fără afectarea profundă a stării generale. Se manifestă prin nas înfundat, rinoree (scurgeri de mucozităţi nazale n.r.), uneori şi dureri musculare, şi, important, nu întotdeauna apare febra. Dacă apare, febra ajunge la 38 de grade Celsius şi nu durează mult. Este posibil să fie doar un simplu puseu”, explică dr. Daniel Nicolae.

De ce nu este bine să luăm antibiotic în caz de răceală

De regulă răceala durează o săptămână, iar tratamentul este simtomatologic, cunoscut de toţi, scăderea temperaturii cu antitermice, dacă este cazul, antiseptice orale (comprimate de supt) şi soluţii pentru decongestionarea căilor respiratorii (picături nazale). Antibioticul în caz de răceală este total contraindicat, pentru că antibioticul este principalul tratament împotriva infecţiilor bacteriene, nu şi împotriva infecţiilor virale, spune medicul Daniel Nicolae.

În cazul în care simtomele specifice răcelii sunt însoţite de cefalee (dureri de cap), dureri musculare puternice, stare generală precară, uneori apar şi vărsăturile, este cazul să cereţi ajutorul unui medic. La fel de important este să ştiţi că gripa nu se diagnostichează decât în urma unui examen virusologic, prin examinarea unor probe din saliva pacientului.

Spre deosebire de răceală, în caz de confirmare a gripei există riscul apariţiei unor complicaţii, afecţiuni pulmonare (infecţii bacteriene pulmonare mixte). În acest caz medicul specialist decide ce fel de antibiotic este necesar.

"Nu există gripă fără febră"

Dacă de răceală scăpăm într-o săptămână, gripa se manifestă pe o perioadă mult mai lungă, chiar şi timp de trei săptămâni. Important de ştiut este şi că “nu există gripă fără febră, de multe ori cu valori mari de 39-40 de grade Celsius, care durează mai multe zile la rând”, spune dr. Nicolae.

În afara tratamentului dat de farmacist, în cazul răcelii sau de medic, în cazul gripei, important pentru însănătoşirea grabnică este să aerisiţi încăperea în care staţi cât mai des, fie că este vorba de cea de acasă, fie de birou, dacă sunteţi nevoiţi să mergeţi la serviciu.

Împrospătarea aerului dintr-un spaţiu închis ajută foarte mult pe cel deja afectat de viroza respiratorie sau de gripă, dar şi pe cei în apropierea cărora stă bolnavul. În cazul acestor afecţiuni respiratorii, contaminarea aerogenă se produce imediat şi asta pentru că în momentul în care vorbim se împrăşite în aer milioane de particule de salivă care pot ajunge la o distanţă de până la 70 de centimetri, în funcţie de cât de tare vorbim, mai spune medicul Daniel Nicolae.

Măsuri profilactice

De aceea, în caz de răceală, dacă suntem nevoiţi să ieşim din casă, este de bun simţ să folosim o mască medicinală, care să acopere atât gura cât şi nasul. Şi fularul este indicat, doar că purtarea lui în permanenţă în dreptul nasului poate crea disconfort şi senzaţie de sufocare. În caz de gripă, autoizolarea este obligatorie încă de la primele semne.

Ca măsuri profilactice, medicul Daniel Nicolae recomandă o alimentaţie bazată pe fructe şi legume proaspete şi un aport de vitamina C; nu în ultimul rând, mişcare (chiar şi plimbări mai lungi) în aer liber, indiferent de vremea de afară şi exerciţii fizice pentru tonifierea corpului.