Risc de avalanşă de gradul 4 pe Transfăgărăşan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăpada măsoară, în acest moment, peste 1,5 metri la Bâlea Lac şi la Cota 2000 pe Transfăgărăşan. Pe alocuri, din cauza viscolului poate fi şi mai mare. În această după-amiază a fost emis chiar şi un buletin de avertizare asupra riscului de avalanşă care este nici mai mult nici mai puţin, de gradul 4 la peste 1.800 de metri.

Din cauza ninsorilor şi a vântului puternic din ultimele 48 de ore, situaţia este critică pe Transfăgărăşan. În orice moment există risc de avalanşă. ”În această noapte sunt prognozate căderi de zăpadă care vor adăuga încă aproximativ 10 cm la stratul deja existent. Pe unii versanţi şi pe majoritatea vâlcelelor, zăpada este instabilă şi se pot forma curgeri de zăpadă de dimensiuni medii. A fost emis de către Centrul de Prognoză Sibiu un buletin oficial de avertizare asupra riscului de avalanşă, acesta fiind de gradul 4 la peste 1800 de metri şi gradul 3 sub 1800 de metri . Astfel, toate traseele montane din judeţul Argeş,  sunt închise. Avertizăm că acest risc există chiar şi în zonele joase, împădurite.”, a declarat, pentru Adevărul, şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu

Sfatul conducerii Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul National Salvamont, formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 18:00 este deja întuneric. ”În orice caz, în afara echipamentului obligatoriu iarna, trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă.”, a mai precizat Ion Sănduloiu. În această perioadă este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.