Isteria lactatelor Brădet: ce e real şi ce se speculează în scandalul brânzei din Argeş, care a fost găsită cu bacteria E.Coli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lactate brădet foto Facebook

Anunţul făcut de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prin care transmitea că s-a descoperit brânză cu bacteria E.Coli, produsă de Lactate Brădet Argeş, a isterizat opinia publică din mediul online. Unii români s-au coalizat cu proprietarul fabricii, susţinând că brânza nu putea fi de vină pentru moartea celor trei copii şi pentru valul de îmbolnăviri, chiar dacă nimeni nu neagă prezenţa bacteriei.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunţa la începutul acestei săptămâni că s-a descoperit brânză cu E.Coli într-un magazin de desfacere al unui producător local: „Este vorba despre brânză proaspătă de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost găsit, între timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Brădet din Curtea de Argeş. De asemenea, s-a mai găsit în carne de pasăre recoltată din frigiderul unei familii din Bacău, era o pasăre din gospodăria personală“.

„Măsurile dispuse au fost următoarele: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situaţiei; efectuarea dezinfecţiei în această secţie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru“, se arăta într-un comunicat transmis de ANSVSA în aceeaşi zi. 

La rândul lor, reprezentanţii fabricii Brădet au organizat o conferinţă de presă în care au subliniat că au încercat mereu să fie corecţi. „Eu nu am făcut rău în viaţa mea la nimeni. Suntem printre singurele fabrici care am plătit până la ultimul leu fermierilor. Nu este vreun fermier în ţară care să se plângă de noi. Întotdeauna am plătit mai mult pe laptele materie primă decât era preţul pieţei, pentru a avea un lapte de calitate. Am mers să cumpărăm lapte şi la 400-500 kilometri distanţă numai să luăm de la nişte ferme sigure şi să oferim nişte produse de calitate. Ceea ce se întâmplă astăzi, probabil, că va fi ultima conferinţă. Eu unul nu cred că se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut şi trebuie să te desparţi de el“, a spus Marius Badea, patronul „Lactate Brădet“.

De partea brânzei cu E.Coli

Reacţia în mediul online nu a întârziat să apară: unii români s-au coalizat, în privat sau chiar organizând grupuri de susţinere şi semnând petiţii, comentând că autorităţile nu pot lega moartea celor trei copii şi valul de îmbolnăviri de sindrom hemolitic uremic (SHU) din ultima perioadă din Argeş de lotul de 25 de kilograme de brânză cu periculoasa bacterie E.Coli produs tot în Argeş. Unii oameni au comentat, în mediul online, că ar fi vorba de o conspiraţie, chiar dacă nici măcar patronul fabricii „Lactate Brădet“ nu a negat prezenţa bacteriei E. Coli în brânza pe care o produce.

De precizat că inclusiv Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a precizat, la rândul său, că printre bebeluşii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic sunt şi copii care au consumat brânză proaspătă. „Avem în anchetele epidemiologice doi copii ai căror părinţi au declarat că micuţii au mâncat acest tip de brânză (…). Din ancheta epidemiologică făcută reiese că unul dintre copiii care au murit a consumat acest tip de brânză“, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, care a precizat că se ia în calcul şi ipoteza consumului de către părinţi a brânzei infestate şi transmiterea de la aceştia la copii. 

Argumentul susţinătorilor fabricii „Lactate Brădet“ a fost data producerii respectivului aliment. „Brânza din lotul de 25 de kilograme a fost produsă pe data de 22 februarie, deci nu are nicio legătură cu copiii care s-au îmbolnăvit înainte“, a precizat Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeş. Este însă dificil de stabilit dacă anterior acestui lot au mai existat cantităţi de brânză cu E.Coli, fabricate de producătorul argeşean, asta pentru că loturile anterioare au fost epuizate.

Ce se întâmplă cu dosarul de la Parchet

Scandalul brânzei cu E.Coli nu a schimbat cu nimic cursul cercetărilor în dosarul preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş referitor la moartea celor trei bebeluşi. Motivul pentru care cercetările n-au fost extinse către producătorul brânzei este tocmai acela că lotul în care s-a depistat prezenţa bacteriei E.Coli a fost produs ulterior deceselor bebeluşilor. Cum loturile produse de aceeaşi firmă anterior datei de 22 februarie au fost demult epuizate, pe marginea posibilelor îmbolnăviri, ca urmare a consumului  aceluiaşi tip de brânză, nu se pot face deocamdată decât speculaţii. Şi cum cercetările Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş se referă strict la cele trei decese, nu se fac referiri la îmbolnăvirile ulterioare şi la existenţa sau nu a unei legături cu lotul de brânză cu E.Coli, arată reprezentanţii instituţiei.

Deşi prezenţa E.Coli în lotul de brânză incriminat de DSVSA a fost confirmată prin analize de laborator, bâjbâielile în cazul anchetei epidemiologice, care nu poate spune nici că brânza produsă de Lactate Brădet ar fi cauza valului de îmbolnăviri, dar nici nu identifică ce altceva s-ar face vinovat de îmbolnăvirile în lanţ ale bebeluşilor din Argeş, a creat o bulversare în mediul public. Scandalul s-a amplificat după ce în apărarea brandului local a sărit şi Consiliul Judeţean (CJ) Argeş, care consideră că Ministerul Agriculturii încearcă doar să caute un ţap ispăşitor, aruncând responsabilitatea îmbolnăvirilor în lanţ în sarcina S.C. Lactate Brădet, înainte de finalizarea anchetei.

„A fost o reacţie nesăbuită a ministrului Irimescu! Încă nu se ştie unde şi cum s-a contaminat acel lot. Contaminarea putea să aibă loc şi la manipulare, de exemplu, nu neapărat în fabrică Reacţia ministrului Agriculturii este de o iresponsabilitate crasă“, a declarat, vicepreşedintele CJ Argeş, Dorin Mărăşoiu.

Valul de like-uri

Postarea făcută de Lactate Brădet pe pagina de Facebook a producătorului argeşean, încheiată cu mesajul „Suntem părinţi, suntem persoane cu frica de Dumnezeu şi ne este foarte greu în aceste momente să înţelegem ce se întâmplă“, a strâns peste 21.000 de like-uri şi are peste 12.000 de distribuiri, plus alte mii de comentarii de susţinere a brandului românesc de lactate.

„Suntem o naţie de idioţi! Ne autodistrugem ţara! În marile magazine nu mai găseşti un cartof sau o ceapă din România! Comerţul tradiţional este în comă indusă, irecuperabil. Acum trebuie să ne ucidem producătorii autohtoni, încurcă importurile pe care unii îşi primesc partea. Mi-e greu să cred că suntem atât de proşti şi orbiţi de rutină, încât să credem ce se aruncă în media! Români, suntem slugile Europei, prezenţi în UE doar ca o masă de consumatori manipulabilă, în rest nu avem nimic! Noapte bună, România“, scrie Adrian Nertan, un comentator din mediul online care susţine marca „Lactate Brădet“.

Ce spun şefii APC

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România au comentat reacţiile pro şi contra în cazul firmei „Lactate Brădet“. „Desigur, este  firesc ca, atunci când se identifică prezenţa bacteriei E.Coli, cum a fost  în  cazul de faţă, lotul să se retragă şi să se ia unele măsuri, însă, pe de altă parte, consider că s-a mers prea departe cu incriminarea producătorului «Lactate Brădet», iar în această anchetă se caută un fel de Acarul Păun. S-a creat o panică în rândul consumatorilor. În procesul de fabricaţie al oricărui produs, că este vorba de carne, lactate, etc, există un control obligatoriu al DSVSA. Acum, că  a ieşit la suprafaţă un produs local, se încearcă să se justifice îmbolnăvirile pe seama lui, ceea ce, personal, mi se pare exagerat“, a declarat, pentru „Weekend Adevărul“, Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor  România”

Nu au găsit E.Coli în lapte

Analizele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au arătat că laptele de la cele două ferme care aprovizionează Lactate Brădet nu are bacteria E.coli, a declarat, joi, la Realitatea TV, preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, care a anunţat, totuşi, că analizele nu au fost încă finalizate în totalitate.

Joi după-amiaza, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au trimis un comunicat de presă prin care anunţau că declaraţiile făcute de ministrul Achim Irimescu sunt în conformitate cu prevederile europene (Regulamentul 178/2002, Regulamentul 2073/2005) şi naţionale - GHID privind elaborarea planurilor naţionale de intervenţie în domeniul siguranţei alimentelor (ANSVSA): „în cazurile în care există motive rezonabile să se suspecteze că anumite produse alimentare sau hrană pentru animale pot prezenta un risc pentru sănătatea umană sau pentru sănătatea animalelor, atunci, în funcţie de natura, gravitatea şi dimensiunile riscului respectiv, autorităţile publice iau măsuri adecvate pentru informarea publicului general cu privire la natura riscului pentru sănătate, identificând, în cea mai mare măsură, produsele alimentare sau hrana pentru animale ori tipul de produse alimentare sau de hrană pentru animale, riscul pe care acestea îl pot prezenta şi măsurile care se iau sau sunt pe cale să se ia în vederea prevenirii, reducerii sau eliminării acelui risc“.

„În situaţii similare, mai exact, în 23.02.2016, ANSVSA a anunţat printr-un comunicat de presă că Punctul Naţional de Contact RASFF România a fost notificat de către Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri iniţiată de compania MARS pentru 5 sortimente de produse din ciocolată: SNICKERS®, MARS®, MILKY WAY®, CELEBRATIONS® si MINI MIX®, după ce un fragment de plastic a fost identificat într-un produs. În această situaţie, ANSVSA a colaborat cu MARS România în acţiunea de retragere a loturilor de produse suspicionate de pe piaţă, urmărind modul de retragere de la comercializare precum si alte acţiuni pe care compania le întreprinde, cum ar fi informarea consumatorilor“, se mai arată în respectivul comunicat trimis de Ministerul Agriculturii.