Un pietrean creşte mistreţi pentru carnea ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Patriche (59 de ani) a renunţat la creşterea vacilor şi s-a reprofilat pe această specie de porci. Pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi în fostul grajd pentru vaci, proaspătul fermier are şase scroafe şi doi vieri.

Povestea mistreţilor a început în urmă cu cinci-şase ani, după cum relatează Gheorghe Patriche. „Prin 2007 am cumpărat din târgul de animale de la Bicazu Ardelean o scroafă gestantă. Era cam urâtă, dar mi-a plăcut, gândindu-mă că este o rasă apropiată de cea din sălbăticie, şi am avut surpriza să constat, când a fătat, că fusese împerecheată cu un mistreţ. Toţi puii semănau cu cei de porc sălbatic“, a precizat Patriche.


Foloseşte doar hrană crudă


Animalele sunt crescute pe teritoriul localităţii Izvoare, aproape de graniţa cu Piatra Neamţ. Ele se mişcă libere pe întreaga suprafaţă a terenului de jumătate de hectar şi sunt hrănite cu alimente cât mai naturale. „Le dau să mănânce porumb, alte cereale, sfeclă furajeră, dar  în stare crudă, nu le fierb nimic“, precizează pietreanul.


Numărul mistreţilor a crescut de la an la an, iar pietreanul se gândeşte acum să dezvolte o afacere. „Până acum am mai mâncat eu, am mai dat la prieteni, dar mă gândesc să mă dezvolt“, a mai spus crescătorul de mistreţi. Una dintre scroafe tocmai a fătat şase pui dungaţi, iar celelalte sunt gestante. „Porcii sunt fătaţi în captivitate, nu sunt capturaţi din sălbăticie. Obligatoriu, de la fătare, ei sunt supravegheaţi veterinar, vaccinaţi şi crotaliaţi“, explică fermierul. Pietreanul spune că a renunţat la vaci din cauza preţului mic oferit de procesatori.


Carnea de mistreţ este lipsită de colesterol


„Cu vacile nu am reuşit, pentru că laptele de la producător nu are preţ. M-am gândit să mă reprofilez pe struţi, dar acum cred că ideea cu mistreţi este mai bună pentru că sunt foarte puţini cei care s-au apucat să crească aceste animale“, explică Patriche. Preocuparea acestuia pentru animale i-a fost recunoscută în cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Taurine.

„Timp de un an, până în 2008, am fost preşedintele acestei asociaţii. În plus, am urmat cursuri de creşterea animalelor organizate de Direcţia Agricolă“, a ţinut să precizeze bărbatul. Carnea de mistreţ este foarte apreciată pentru calităţile ei. „Este foarte sănătoasă, fiind lipsită de colesterol, pentru că mistreţul are un strat de slănină ca şi inexistent. În plus, datorită modului natural de viaţă şi de hrănire, carnea este lipsită de toxinele animalelor crescute forţat“, a precizat bucătarul Ciprian Ţărnă.

Mai multe pentru tine:
Tragediile regale care au șocat omenirea! De la accidente mortale la boli și depresii, acești nobili au simțit fulminant greutățile vieții
Homosexualitatea și desfrâul din Biserica Română. Schimb de mesaje halucinant între un preot protosinghel și un tânăr + filmări în care bea vodcă și dansează pe manele. Dans din buric și în lăcașul sfânt: „Așa, iubirea mea” VIDEO
Țara pe care trebuie s-o eviți. Unde să nu mergi în vacanță: „Am stat o noapte și apoi am plecat”
Bărbații care au resentimente față de soțiile lor obișnuiesc să facă aceste 11 lucruri acasă
Bărbatul care a găsit „Cizma lui Cortez”, una dintre cele mai valoroase pepite de aur, a vândut-o pentru o sumă derizorie. La cât este evaluată acum piesa de 12 kg
O descoperire rară care îi uimește pe arheologi: un pumnal vechi de 3500 de ani, găsit în inima Germaniei
S-a ales praful de Teatrul de Vară de la Mamaia. A ajuns o ruină plină de nostalgii
Dorințele lui Fuego, la 49 de ani! Ce se întâmpla cu mama artistului când a fost aniversat pe scena Festivalului Mamaia: „Vreau minte pe umeri”
Horoscop rune săptămâna 25-31 august. Abundență pentru Berbeci, descoperire neașteptată pentru Fecioare, acțiuni decisive pentru Săgetători
Divorț iminent pentru Prințul Harry? Presa speculează că Meghan Markle ar avea un copil din flori
În ce trebuie să fierbi sarmalele pentru a le da un gust unic. Ce se face cu carnea de două ori? Rețeta lui Păstorel Teodoreanu