De ce a fost achitat Omar, primul inculpat pandemic din România. „Evadarea” lui a stârnit hazul acum un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar, în timp ce era adus la centrul de carantină FOTO TVM Neamţ

Primul inculpat pandemic din România a fost achitat de judecători pentru zădărnicirea combaterii bolilor, acuzaţia survenind încercării de a evada din centrul de carantină. Magistraţii au apreciat că nu există argumente legale pentru pedepsirea lui.

Magistraţii au finalizat procesul primului inculpat pandemic din România Claudiu Ciubotaru, zis Omar, de 35 de ani, printr-o sentinţă emisă zilele trecute el fiind exonerat de răspundere penală, după ce fusese trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. 

Întors din Italia anul trecut, chiar în perioada stării de urgenţă instituită în România din cauza epidemiei de coronavirus, nemţeanul a fost implicat într-o altercaţie cu soacra, iar apoi a intrat în atenţia poliţiştilor, după ce a vrut să evadeze din centrul de carantină, însă a eşuat lamentabil, stârnind hazul românilor. 

A urmat procedura de Cameră preliminară, procesul, iar pe 4 martie 2021 Judecătoria Piatra Neamţ a dispus achitarea pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. 

„În temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 litera b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Ciobotaru Claudiu în ce priveşte săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de

art. 352 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În temeiul art. 25alin. 5 Cod procedură penală, lasă nesoluţionate acţiunile civile exercitate în procesul penal de părţile civile Spitalul Judeţean şi Serviciul de Ambulanţă“, conform instanţei. 

Decizia Judecătoriei Piatra Neamţ nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Cel mai probabil, procurorii vor uza de acest drept. Povestea care avea să se sfârşească cu dosarul penal şi achitarea a început pe 24 martie anul trecut. Claudiu Ciubotaru era în stare de izolare la domiciliu de pe 18 martie, atunci când s-a întors din străinătate, din Italia. 

A rezistat „închis“ în casă timp de şase zile, dar în următoarea a părăsit locuinţa, deşi ştia că nu are voie. A cutreierat prin oraş, s-a delectat cu alcool, iar în jurul orei 17.30 i-a făcut o vizită soacrei, amintindu-şi că avea ceva divergenţe cu ea. Pe fondul consumului de licori cu grade a izbucnit un scandal, iar la un moment dat femeia, speriată, a apelat serviciul de urgenţă 112, solicitând intervenţia forţelor de ordine. 

Fractură de picior după căderea de la etajul doi 

„Bărbat de 35 de ani, din Piatra Neamţ, se afla în autoizolare din 18 martie. A ieşit, a consumat alcool, iar pe fondul acestuia s-a dus la soacră acasă pentru a genera scandal. Aceasta a sesizat în mod

direct autorităţile, iar bărbatul a fost dus în centrul de carantină“, se arăta într-un comunicat al Prefecturii Neamţ. 

La imobilul unde era centrul de carantină, internatul unui liceu, pietreanul a fost dus încătuşat de un echipaj de poliţie, care a fost însoţit şi de o ambulanţă. S-a spus atunci că Omar s-a manifestat agresiv, nu dorea să intre în carantină, dar a fost calmat în cele din urmă. Toate acestea aveau loc

în jurul orei 18.30. Peste vreo 20 de minute, un alt apel la 112, solicita o  autosanitară la centrul de carantină, deoarece un bărbat căzuse de la etajul doi. 

Era vorba de Claudiu Ciubotaru, dar nu era o tentativă de suicid, ci despre o încercare de evadare. Pentru asta şi-a confecţionat un fel de funie, folosind cerceafurile din cameră, dar aceasta a cedat

sub greutatea lui, la contactul cu solul suferind o fractură deschisă la un picior. De la toate aceste întâmplări, procurorii au decis întocmirea dosarului penal: 

„La data de 11.05.2020, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (...). Pe 24.03.2020, în jurul orelor 18:50, inculpatul a părăsit camera centrului de carantină (...), situată la etajul 2 al clădirii, în care a fost amplasat în carantină, folosind cearceafurile din cameră pentru a coborî pe fereastră, circumstanţe în care a căzut“. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Accident rutier grav, cu un mort şi şase răniţi, în judeţul Neamţ. Căruţă cu oameni, spulberată de o maşină

Sindicatul Europol: IGPR a dat un ordin intern pentru startul vânătorii de amenzi