Copil cu febră de peste 39 de grade, coborât cu targa de salvamontişti de pe Ceahlău, la lumina lanternelor frontale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiune Salvamont Neamţ FOTO: facebook/Salvamont Neamţ

Echipajul Salvamont Neamţ a intervenit pentru transportul unui copil până la ambulanţă. Misiunea a fost cu atât mai dificilă cu cât s-a efectuat pet imp de noapte.

Salvamontiştii care asigură serviciul de intervenţie la Baza Dochia de pe masivul Ceahlău, au fost solicitaţi marţi, 19 iulie, să ajute un copil a cărui stare de sănătate devenise gravă.  

În jurul orei 21, la punctul de prim ajutor deservit de Serviciul Salvamont Neamţ (punctul de prim ajutor aflat la cea mai mare altitudine din Carpaţii Orientali) a venit o turistă din Bucureşti care a cerut ajutorul salvatorilor montani deoarece băieţelul ei de numai 10 ani cu care urcase în aceiaşi zi, se simţea foarte rău. 

„Copilul avea febră mare, puţin peste 39 de grade, febră care nu a cedat nici după administrarea antitermicelor. Deoarece nu se putea stabili clar care era sursa stării febrile accentuate, s-a decis coborârea cazului şi evacuarea de urgenţă astfel încât să fie asistat în cadrul sistemului sanitar specializat“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Acesta a mai precizat că deşi operaţiunile de acest gen derulate noaptea, la lumina lanternei, sunt dificile, şi cu un grad de periculozitate accentuat, era mult mai importantă asigurarea cazului într-o zonă sigură, fiindcă de multe ori cazurile care debutează brusc cu feră mare pot evolua negativ.

„Copilul a fost imobilizat pe UT 2000, s-a ales varianta de coborâre traseul Dochia -Lutul Roşu şi punctul de întâlnire cu ambulanţa în zona Curmătura de pe axial (DJ 175 F zona închisă). Transportul efectuat la lumina lanternelor frontale a decurs fără incidente şi în jurul orei 24, atât băiatul, cât şi mama care-l însoţea au plecat cu ambulanţa spre Piatra Neamţ“, a mai adăugat şeful Salvamont Neamţ.

Hipertermia şi furtunile, pericolele de sezon pe munte

Salvatorii montani din Parcul Naţional Ceahlău traversează una din cele mai încărcate perioade din an, în iulie şi prima jumătate a lunii august traseele din masiv fiind abordate intens de turişti.

Săptămâna trecută, pe 15 iulie, o adolescentă de 15 ani din Iaşi a avut nevoie la coborâre de ajutorul salvamontiştilor, după ce a suferit un traumatism la picior. Transportul s-a efectuat cu targa UT 2000 până în zona „La scaune“, de aici, tânăra fiind preluată de o autospecială care a transportat-o până în Baza Durău de unde a intrat în grija unui echipaj SMURD. 

„Acţiunea a fost îngreunată de temperatura deosebit de ridicată şi aerul foarte rarefiat din zona înaltă a masivului Ceahlău. Pentru a o feri de hipertermie şi insolaţie, pe perioada transportului victima a fost învelită într-o folie specială“, au precizat cei de la Serviciul Salvamont Neamţ. 

În zilele caniculare de dinaintea acestui incident, nu mai puţin de şapte cazuri de hipertermii au fost asistate la bazele de salvare din Ceahlău şi pe traseele turistice.  

Nu doar căldura excesivă, ci şi furtunile au creat probleme turiştilor care au urcat pe Ceahlău, un caz de acest gen fiind înregistrat duminică, 17 iulie, când o familie din Suceava a fost surprinsă de natura dezlănţuită în zona expusă a Ocolaşului Mic. 

„Au avut prezenţa de spirit să se îndrepte spre refugiul amplasat de Salvamont în acea zonă special amenajată pentru situaţii de acest gen şi pentru turiştii sau alpiniştii surprinşi de viscol în zona înaltă a masivului. Urmând indicaţiile postate pe intrarea refugiului, au sunat la dispeceratul SSN şi au primit codul de acces“, a declarat Raul Papalicef.

Şeful Salvamont a menţionat că începând cu luna septembrie, refugiul va fi dotat cu iluminare de urgenţă, o sursă de energie verde prin care eventualele victime să-şi poată reîncărca telefoanele mobile, cât şi un kit de supravieţuire pentru sezonul rece.

„S-a demonstrat practic că aceste refugii sunt o necesitate, mai ales în zonele greu accesibile şi construcţia se justifică, chiar pentru o singură viaţă de om salvată“.