Asul ospătarilor este din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul Lungu a trecut probele de foc

În finala care s-a desfăşurat la Predeal, pietreanul a ştiut să tranşeze puiul în cinci, atu care a făcut diferenţa în faţa celorlalţi trei competitori.

Pietreanul de 34 de ani s-a luptat pentru marele trofeu cu alţi 19 concurenţi, care au trecut preselecţia organizată la nivel local în restaurantele înscrise în competiţie. „M-am pregătit intens în ultima lună şi acasă, dar şi la serviciu. Veneam la restaurant cu cărţile de specialitate după mine, iar acasă exersam practic“, povesteşte Mihai.

În concursul de la Predeal, organizat în weekend, au intrat 20 de ospătari din Bucureşti, Cluj, Arad, Constanţa, Roman, iar trei dintre aceştia erau de la restaurantul Hotelului Central din Piatra Neamţ, unde Mihai Lungu este şef de sală. „Deşi concursul a fost individual şi doar eu am ajuns în finală, a contat că am fost împreună în concurs“, mai spune Mihai.

Ca să ajungă în rândul celor patru finalişti, pietreanul a trebuit să treacă de probele scrise care au cuprins chestionare, descrierea unui produs internaţional şi alcătuirea unui meniu. „Un meniu se face după naţionalitatea, vârsta clienţilor, după anotimp şi respectând criteriile de asociere a ingredientelor“, mai spune ospătarul pietrean. O altă probă din semifinală a fost decantarea unui vin.

Muşchiuleţii de pui au făcut diferenţa

Dintre cei 20 de concurenţi, doar patru au răzbătut până în finală. Ei au fost testaţi în proba de îndemânare profesională care a însemnat pregătirea şi flambarea unui ananas, respectiv tranşarea unui pui pentru cinci persoane.

„Am avut un atu deoarece am ştiut că puiul are patru muşchiuleţi care trebuie scoşi. Aceştia se tranşează doar pentru gurmanzi şi se prepară separat. Doar concurentul de la Cluj cunoştea ceva, dar ştia doar de doi muşchiuleţi“, spune Mihai Lungu, care spune că aceste tehnici sunt cunoscute de ospătarii care au specializarea de şefi de sală, mai puţin de ospătarii obişnuiţi.

Pietreanul este mândru că a obţinut acest trofeu în urma unei concurenţe dure. „Mi-a fost frică de concurenţii din Bucureşti pentru că la ediţiile anterioare erau abonaţi la acest trofeu. După rezultate, tind să cred că tot moldovenii sunt cei mai buni în domeniu“, mai spune Mihai Lungu. 

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două