Oradea: Centru de endoscopie mai ieftin la Spitalul Municipal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au decis astăzi realizarea unui centru de endoscopie și imagistică la parterul spitalului.

„Ne dorim realizarea centrului de endoscopie digestivă și medicină nucleară la parterul spitalului pentru că vrem să creștem accesibilitatea orădenilor la acest tip de servicii medicale. Acum pacienții sunt trimiși pentru endoscopie și imagistică la clinicile private”, explică viceprimarul Gheorghe Carp, fostul director al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu. Parterul, în suprafață de aproape cinci sute de metri pătrați va fi concesionat prin licitație publică deschisă pentru realizarea investiției. Una dintre condițiile impuse prin caietul de sarcini este ca tariful pentru serviciile medicale să fie sub cele practicate de Casa Asigurărilor de Sănătate. „Dacă reușim acest proiect, orădenii vor beneficia de endoscopie la tarife cu cel puțin 20% mai mici decât la alte centre medicale”, precizează viceprimarul Carp. Proiectul are nevoie de 18 voturi pentru a putea face următorul pas, scoaterea la licitație pentru concesionare. Executivul se află din nou la mâna opoziției, lipsindu-i un singur vot pentru a trece proiectul lejer.

Proiect abandonat

Un proiect similar, aprobat de consiliul local în 2007, a fost anulat deoarece firma cu care primăria avea contract pentru realizarea investiției nu a respectat termenele din contract. Vechiul proiect prevedea lucrări de amenajare a parterului în valoare de 300.000 de euro și utilare cu echipamente medicale în valoare de alte 300.000 de euro. Din motive interne firma de servicii medicale Eurorad nu a realizat proiectul, dar nici nu a anunțat conducerea spitalului sau a municipalității că renunță la investiție. Luna aceasta, conducerea unității sanitare a solicitat rezilierea contractului. Municipalitatea a profitat de situație pentru a descoperi un alt investitor de specialitate, dar și cu bani suficienți pentru a transforma parterul spitalului municipal. Serviciile medicale ale Eurorad sunt între 645 de lei (pachetul de bază pentru bărbați) și 1.1400 de lei pentru pachetul complet de analize. În cazul în care este necesară substanță de contrast, se achită și contravaloarea acesteia de 147 de lei, după cum apare pe site-ul instituției.

Modernizare în parteneriat

Centrul de endoscopie și medicină nucleară nu este singura investiție realizată la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu cu ajutor din domeniul privat sau neguvernamental. Cu ajutorul unor organizații neguvernamentale au fost modernizate mai multe saloane de copii. Centrul de dializă a fost realizat în parteneriat cu firma Fresenius Nephrocare. Ministerul Sănătății și Consiliul Local au investit sume mari de bani în unitatea medicală orădeană în ultimii patru ani, comparativ cu altele.
Spitalul va beneficia și de fonduri europene pentru modernizarea și reabilitare policlinicii ambulatoriu aflată în corpul B, proiectul depus de municipalitate fiind declarat eligibil de Comitetul Regional de Evaluare Strategică și Corelare Nord-Vest.