FOTO Picturi de mari dimensiuni, pentru corectitudinea istorică, dezvelite în Sala Mare a Primăriei din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria a reînviat în Sala Mare a Primăriei din Oradea. Două tablouri de mari dimensiuni, plasate de o parte şi de alta a sălii mari, având fiecare 2.10 m înălţime şi 4.10 m lungime au fost dezvelite cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la intrarea armatei române în Oradea

Tablourile îi  reprezintă pe ,,Împăratul Sigismund de Luxemburg primindu-l pe regele Vladislav Jagello la Oradea” şi ,,Primirea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria la Oradea în 1919″ şi au fost realizate de către pictorul Valentin Tănase.

,,Azi este o zi de sărbătoare şi aducere aminte pentru noi toţi. Cu această ocazie dorim să vă prezentăm un proiect important pentru patrimoniul şi dezvoltarea oraşului, un punct de reper care  să marcheze istoria oraşului şi un punct de atracţie pentru turişti”, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Cele două tablouri reprezintă două momente istorice pentru Oradea şi au fost realizate de către Valentin Tănase, care se numără printre puţinii artişti plastici români din ţară care mai fac picturi istorice.

,,Împăratul Sigismund de Luxemburg primindu-l pe regele Vladislav Jagello la Oradea” reprezintă o reinterpretare, o refacere a picturii realizate în 1903 de pictorul Bihari Sandor, care s-a aflat în sala mare a Primăriei până în anul 1923, iar pictura ,,Primirea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria la Oradea în 1919″ a fost realizată după documentele istorice care datează de la vremea respectivă, când la 23 mai 1919 a avut loc o primire triumfală a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Piaţa Mare a Oraşului, în faţa Palatului Vulturul Negru. Printre oamenii aflaţi în suita care însoţea cuplul regal se regăsesc în pictură şi Iuliu Maniu, Vasile Goldiş, Octavian Goga, care au primit defilarea trupelor.

,,Suntem în Vinerea Mare când rememorăm patimile şi sacrificiul Mântuitorului, dar  şi a celor care s-au sacrificat în trecut pentru ca noi să fim azi împreună, şi să putem omagia personalităţile care au făcut ceva pentru acest oraş. Este o onoare că mi s-a încredinţat realizarea acestei lucrări, în semn de respect pentru adevărul istoric “, a declarat pictorul Valentin Tănase.

Prezent la eveniment, arhitectul Pafka Ernest le-a vorbit celor prezenţi despre istoria clădirii Primăriei Oradea dar şi despre proiectul de reabilitare a acesteia. Clădirea Primăriei a fost construită în anul 1903 de către arhitectul Rimanoczi Kalman, dar în timpul celui de-al doilea război mondial acoperişul de tip mansardă a ars, el fiind refăcut ulterior mai simplist, fără turnul mic de deasupra sălii mari şi fără unele decoraţiuni iniţiale.

,,Reabilităm clădirea Primăriei, aceasta va arăta ca odinioară, fiind o clădire monument ne dorim să o introducem şi într-un circuit istoric. În Oradea a demarat deja un proces de reabilitare a clădirilor istorice. Acum avem acest proiect al cărui studiu de fezabilitate a fost deja realizat prin care dorim reabilitarea spaţiilor interioare, respectiv intrarea, holul, sala mare, sălile mici ale Primăriei şi ulterior podul, un proiect cu finanţare străină în valoare de 2 milioane de euro, din care contribuţia Primăriei va fi jumătate din valoare. Sala mare îşi va recăpăta strălucirea de altădată, iar pe baza fotografiilor de epocă existente şi a documentării se va realiza mobilierul în formă de amfiteatru cu prezidiu, sala va avea 132 de locuri, din care primele trei rânduri vor fi folosite de către consilieri în cadrul şedinţelor de consiliu”, a declarat arhitectul Ernest Pafka.

În cadrul evenimentului , PS Episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi cei prezenţi au ţinut şi o rugăciune.