Cum împistresc ouăle de Paşte locuitorii din frumoasa Ţară a Beiuşului
0Pentru orădenii cu gusturi tradiţionaliste, Florina Meza realizează ouă împistrite, aşa cum a învăţat copilărind în zona Beiuşului. „Sunt ouă încondeiate cu ceară caldă, cu bizarca. Am învăţat de mică să le fac, de la buncii şi consătenii mei", explică Florina Meza.
Potrivit acesteia, în Beiuş, împistrirea ouălor începe în acelaşi timp cu Postul Mare. Deocamdată, nu a încondeiat decât ouă de găină, dar nu exclude ca, în viitor, să împistreze ouă de prepeliţă sau chiar de struţ. Deşi munceşte mult la un ou, le vinde la preţuri accesibile, cinci lei cele mici şi 15 lei cele mai mari, împistrite după modele mai complicate.
Cu ceară fierbinte
Procedeul împistririi constă în desenarea cu ceară fierbinte a unor modele pe oul fiert, cu instrumentul numit bizarcă. Modelele sunt geometrice, florale, stele, unelte agricole sau orice o inspiră pe persoana respectivă. După desenare se colorează desenul în diverse culori, care se acoperă cu ceară, dupa care oul se introduce în culoarea de fond. După ce se usucă, oul este încălzit şi ceara este ştearsă, rezultând oul impistrit.