Un poliţist din Iaşi n-a avut încredere în colegii lui că-i pot rezolva un incident rutier banal. Cum s-a terminat povestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul care n-are încredere în Poliţie

Un agent de Poliţie din Iaşi a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu amânare pentru că şi-a rezolvat pe cont propriu o problemă, în loc să urmeze paşii legali.

Mitică Mihai Mihociu, din cadrul Poliţiei Paşcani, a sechestrat actele de identitate ale unui taximetrist cu care avusese un incident rutier, cerându-i totodată 500 de lei pentru o pagubă ce ar fi fost produsă de şofer.

Potrivit motivării instanţei, pe 5 octombrie 2013, agentul se deplasa la muncă cu maşina personală şi, la un moment dat, a efectuat o manevră bruscă pentru a evita un impact cu un taximetrist care transporta patru clienţi la un hotel. Poliţistul a observat că, în urma manevrei de evitare a accidentului, posibil din cauza izbirii bordurii sau altor elemente exterioare, i-ar fi fost fisurată luneta, aşa că a pornit în urmărirea taximetristului. L-a oprit şi i-a reproşat conduita în trafic, solicitându-i, totodată, permisul de conducere şi actul de identitate, „ca garanţie că în următoarele 30 de minute se va prezenta la sediul Poliţiei pentru a soluţiona conflictul ivit“.

Taximetristul a mers la sediul Poliţiei din Paşcani, acolo unde poliţistul i-a reproşat stricăciunea de la maşină. Tot atunci, poliţistul i-a spus taximetristului: „Mâine mă cauţi, dacă vrei permis şi buletin.“ Taximetristul s-a arătat de acord să plătească presupusa stricăciune, însă a cerut dovezi că el este cel care a produs paguba. A doua zi, şoferul taximetrului a fost sunat de poliţist, care i-a spus că preţul înlocuirii lunetei este de 550 de lei.

Poliţistul şi taximetristul s-au întâlnit la un service auto, unde primul a primit banii şi i-a restituit celui de-al doilea documentul. Agentul a fost atunci prins în flagrant de procurori.  Procesul lui Larionescu a fost finalizat recent de Curtea de Apel Iaşi, care a mai dispus ca poliţistul să-i plătească daune de 2.000 de lei victimei sale, precum şi cheltuieli de judecată de 1.000 de lei. Amânarea pedepsei stabilită de judecători îi permite poliţistului să rămână în funcţie.