Reclamaţii şi anchete după moartea unui bolnav cardiac. „Vreau, în memoria tatălui meu, să arăt ca a fost îngrijit mai rău ca un animal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi

Autorităţile sanitare anchetează moartea unui bărbat după ce fiica acestuia a reclamat că echipajul de pe ambulanţă care l-a preluat pe tatăl său de acasă şi colectivul medical care s-a ocupat de îngrijirea bolnavului au încălcat mai multe protocoale.

O ieşeancă a reclamat la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, la Colegiul Medicilor Iaşi şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi modul în care echipa medicală implicată în îngrijirea tatălui său. Cristina Drăghici, fiica lui Alexandru Drăghici, susţine că tatăl său, cardiac cronic, a murit cu zile din cauză că nu a avut şansa să fie internat la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi. „Nu vreau să fac din moartea tatălui meu un spectacol, ci vreau, în memoria lui, să arăt cu dovezi că a fost tratat mai rău ca un animal“, a precizat Cristina Drăghici.

Alexandru Drăghici, în vârstă de 75 de ani, a murit miercuri, 20 decembrie 2017, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce, cu o zi înainte, a fost transferat de la Spitalul de Pneumoftiziologie cu suspiciune de gripă. Cristina Drăghici, fiica bolnavului, a reclamat la instituţiile sanitare că echipajul de pe ambulanţă care l-a preluat pe tatăl său de acasă şi colectivul medical de la Spitalul de Pneumoftiziologie – acolo unde a fost transportat pacientul – au încălcat mai multe protocoale.

Fiica bolnavului a sunat la 112 pe 18 decembrie, după ce a constatat că starea de sănătate a tatălui său s-a degradat. „Am precizat la 112 istoricul medical al tatălui meu, faptul că este un cardiac cronic, cu patru bypass-uri, operat la Institutul de Boli Cardiovasculare, şi am cerut o ambulanţă care să-l transfere la acest institutut întrucât starea sa de sănătate se agravase. Din dispecer mi s-a transmis că nu eu sunt în măsură să decid unde să fie transferat pacientul. Precizez că ambulanţa a venit în 35-40 de minute, cu toate că au ordin intern potrivit căruia, în zonele urbane, ar trebui să ajungă la urgenţe în cel mult 15 minute. Ambulanţa, cu asistentă medicală şi şofer, era vai de capul ei. După cum arăta, îmi permit să spun că nu trebuia folosită pentru intervenţii, ci trebuia casată cu mult timp în urmă”, a subliniat Cristina Drăghici.

„DSP verifică dacă protocoalele medicale au fost respectate”

Ieşeanca a mai explicat că echipajul de pe ambulanţă a decis să transporte pacientul la Spitalul de Pneumoftiziologie, după ce asistenta medicală ar fi „furat” de pe o măsuţă din casa pacientului un bilet de trimitere vechi pe care bărbatul îl avea pentru această specialitate. „Doamna şi-a permis să ia acest bilet de trimitere din casă fără acceptul meu sau al mamei mele. În baza acestuia, echipajul de ambulanţă nu a mai trecut cu tatăl meu prin UPU, la Spitalul «Sf. Spiridon», aşa cum prevede un protocol al DSP din 2015, ci s-a dus direct la Pneumoftiziologie. Cu toate că eu am insistat pe istoricul cardiac important pe care îl prezenta tatăl meu atât când am sunat la 112, cât şi la sosirea echipajului de ambulanţă, nu am fost băgată în seamă”, a completat Drăghici. Ieşeanca a mai reclamat autorităţilor sanitare faptul că echipa medicală de la Spitalul de Pneumoftiziologie nu i-ar fi făcut pacientului nicio analiză şi niciun consult cardiologic. 

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi au început fiecare o anchetă în cazul pacientului Alexandru Drăghici. „Direcţia de Sănătate Publică a declanşat ancheta şi verifică dacă protocoalele medicale au fost respectate întocmai în cazul pacientului Alexandru Drăghici. În protocolul de transfer al pacienţilor către spitale sunt două variante de direcţionare: pe de o parte, atunci când nu există un diagnostic clar, bolnavul este transportat în UPU de la Spitalul «Sf. Spiridon» care decide, ulterior, unde se internează acesta. Pe de altă parte, când există un diagnostic sigur, bolnavul este transportat direct către spitalul care are respectiva specialitate”, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP. Cristina Drăghici intenţionează să depună o cerere la STS pentru obţinerea unei copii a apelului la 112 pe care l-a efectuat pentru salvarea tatălui său. Ulterior, ieşeanca vrea să depună plângere penală pentru suspiciuni de malpraxis în îngrijirea bolnavului Alexandru Drăghici.

Citeşte şi:

Federaţia „Ambulanţa”: Aproape 30% din numărul de ambulanţe au normă de casare sau de declasificare; deficitul de personal este major