Justiţia îl strânge cu uşa pe şeful medicilor din România: două dosare penale, confirmate aproape simultan de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae este unul dintre medicii din România cu cele mai multe dosare penale pe numele său FOTO Adevărul

Continuă problemele cu legea pentru medicul Vasile Astărăstoae, şef al Colegiului Medicilor din România. Cele două rechizitorii întocmite de procurori pe numele său, unul pentru fapte de corupţie şi unul pentru conflict de interese, au fost confirmate recent de judecători urmând ca în perioada următoare să înceapă procesele pe fond.

Vasile Astărăstoae, şef al Colegiului Medicilor din România, dar şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, este inculpat în două dosare penale. 

Unul dintre acestea, în care există suspiciuni de fapte de corupţie, se află pe rolul Tribunalului Suceava iar judecarea sa a fost stagnată până acum din cauza unor strămutări succesive. 

Recent, Tribunalul Suceava a scos dosarul din camera preliminară a instanţei, ceea ce înseamnă, potrivit noului Cod Penal, că rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie în acest caz este legal. De asemenea, pe parcursul procesului, care va începe cel mai probabil în toamnă, Astărăstoae sau ceilalţi inculpaţi nu vor mai putea invoca motive de nelegalitate ale actului de sesizare (rechizitoriu). 

Atât Vasile Astărăstoae cât şi ceilalţi inculpaţi au contestat decizia Tribunalului Suceava, o decizie finală urmând a se lua la Curtea de Apel. 

Dacă în cazul dosarului de la Suceava mai e o cale de atac în ceea ce priveşte cel de-al doilea dosar al rectorului UMF Iaşi lucrurile sunt clare. 

Luni, 28 iulie, Tribunalul Iaşi a respins definitiv excepţiile de nelegalitate invocate de Astărăstoae. Medicul urmează astfel a fi audiat, în perioada următoare, pentru a da explicaţii referitoare la infracţiunea de conflict de interese ce îi este imputată în acest dosar. 

Care sunt acuzaţiile 

În dosarul penal de la Iaşi, faptele pentru care Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată vizează o infracţiune de conflict de interese comisă în perioada în care profesorul ieşean era şi preşedinte al Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi. Fapta ar fi fost comisă în cadrul unui proiect european.

„În cadrul acestui proiect inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de prestări servicii şi de muncă cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului cât şi cea a angajatului”, au spus procurorii.

Potrivit procurorilor ieşeni, proiectul a avut o valoare de 8,7 milioane de lei, fiind finanţat în proporţie de 83% din fonduri europene. Anchetatorii au descoperit că în cadrul proiectului, directorul de la IML Iaşi Astărăstoae a încheiat cu persoana fizică Vasile Astărăstoae un contract de prestări servicii pentru suma de 180 de lei pe oră,  20 de ore pe lună, în perioada de 36 de luni a proiectului. Pe lângă aceasta, folosind acelaşi procedeu, Astărăstoae ar fi încheiat cu sine şi un contract individual de muncă în calitate de manager de proiect, retribuţia lunară fiind de 9.087 de lei

Scandalul e-learning

În ceea ce priveşte dosarul de la Tribunalul Suceava, medicul a fost trimis în judecată în 2011, de către DNA, în calitate de rector al UMF Iaşi, fiind acuzat că, împreună cu alţi directori din cadrul universităţii, că ar fi trucat o licitaţie privind un contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din bani europeni. 

Acesta avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Cei doi directori subordonaţi lui Astărăstoae, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, au fost arestaţi pentru o perioadă. 

Vasile Astărăstoae a fost acuzat de ANI de conflict de interese, el pierzând recent procesul purtat cu inspectorii de integritate. În ciuda acestui fapt, Astărăstoae a refuzat să-şi dea demisia. 

Pe aceeaşi temă:

Vasile Astărăstoae, condamnat definitiv de Înalta Curte pentru incompatibilitate. ANI cere revocarea lui din fruntea Colegiului Medicilor şi a UMF Iaşi

Mai multe pentru tine:
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO