Cum a salvat o ruină comunistă îngropată în datorii bugetul Primăriei Iaşi, deşi preluarea „averii“ de 20 de milioane de euro a fost deja contestată în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea ieşeană a prezentat cifrele estimative pentru bugetul pe 2017, iar gradul de colectare a ajuns la aproape 100%. O mare parte din încasări vine din preluarea, prin dare în plată, a unor active de la societatea Fortus. Procedura a fost contestată de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat că au ajuns la un grad colectare de 99,95%, în 2017. Practic, veniturile proprii înregistrate anul trecut au ajuns la 505,2 milioane de ei. De la persoanele juridice fiind încasate impozite şi taxe pe clădiri în valoare de 107,6 milioane de lei, în timp ce de la persoanele fizice s-au adunat în jur de16,8 milioane de lei. Sume importante s-au colectat de la persoanele fizice care deţin mijloacede transport, respectiv 11,4 milioane de lei, iar de la firme s-au strâns peste 7 milioane de lei. 

„Referitor la încasările realizate la principalele impozite locale şi amenzi în anul 2017, acestea sunt mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. Iată o situaţie a încasărilor la principalele venituri din impozite şi amenzi: O parte din creşterea de 33,48 % a veniturilor proprii încasate în anul 2017 faţă de anul 2016 se datorează stingerii unor datorii ale SC Fortus SA prin dare în plată, respectiv 23%, ceea ce în valori absolute reprezintă suma de 87.066,81 mii lei“, au transmis reprezentanţii Primăriei Iaşi. 

Practic, un sfert din sumele trecute la încasări reprezintă active de la fostul Combinat de Utilaj Greu, care au trecut la Primăria Iaşi, la finalul anului trecut, în contul unor datorii pentru care municipalitatea a solicitat darea în plată. Construcţiile care au intrat în proprietatea Primăriei sunt de Secţia de Sculărie, Uzina Tehnologică, Turnătoria de fontă, Depozitul central, Modelăria şi Baza de şarjabilizare, Depozitul de răşini şi Secţia de Mecanică Grea.

„Pe acest teren vom dezvolta o platformă industrială pentru Iaşi şi pentru România. Nu vom face acolo proiecte imobiliare sub nicio formă. Un lucru foarte important pentru noi este că avem toate utilităţile la îndemână. De pildă, un avantaj enorm este că acolo avem racord direct la Transgaz, putând astfel cumpăra gazele la preţ de transport, nu de distribuţie. De asemenea, capacităţile de asigurare a energiei electrice sunt cele mai mari din oraş, la care se adaugă capacităţile de transport pe calea ferată spre Vest. Este primul şi cel mai important pas prin care arătăm că am reuşit să facem ceva pentru industria din zona de Nord-Est a României”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Cu toate acestea, potrivit supervizor.ro, în ziua în care s-a anunţat preluarea activelor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a depus la Tribunalul Mureş – instanţa unde se judecă insolvenţa Fortus SA Iaşi – o contestaţie prin care solicită instanţei „o hotărâre de anulare a operaţiunii de dare în plată a bunurilor din patrimoniul FORTUS SA Iaşi” – demers care a dus la constituirea dosarului adiacent nr.2291/99/2007/a76, pentru care a fost stabilit un prim termen de judecată pe 25 ianuarie 2018. În această contestaţie, AAAS susţine că “măsura dării în plată către Primăria Municipiului lasi, chiar dacă este una prevăzută de planul de reorganizare, este nulă şi a fost luată prematur, încălcând dreptul AAAS de creditor cu garanţii pe bunurile societăţii care au fost date în plată către Primăria Municipiului lasi“, iar “orice înstrăinare a unui bun asupra căruia AAAS are garanţie, fără ca aceasta să fie ridicată în prealabil de către instituţia noastră, este o faptă lovită de nulitate“.

Fostul Combinat de Utilaj Greu se zbate în insolvenţă de mai bine de un deceniu. Potrivit datelor raportate pe 2016, societatea figura cu o medie de 430 de salariaţi şi a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 3,3 milioane de lei şi pierderi de 10 ori mai mari, depăşind 20 de milioane de lei. Totodată, datoriilor totale ajungeau la finele anului 2016 la peste 463 de milioane de lei, în timp ce activele imobilizate erau de 371 milioane de lei. 

Citeşte şi:

Jonglerii de un milion de euro în curtea grupului care vrea să preia combinatul Oltchim. Cine se află în spatele afacerii

Cifre alarmante în capitala Moldovei: câte persoane nu au un loc de muncă şi trăiesc din ajutoare de la stat