Care sunt gesturile distincte ale interlocutorilor care vor să ne invadeze spaţiul şi ce reacţii inconştiente apar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În discuţiile cu cei din jur, de multe ori simţim că suntem intimidaţi de anumite mişcări şi poziţii corporale, dar nu înţelegem care este cauza.

Psihologul Joseph Messinger explică în „Dicţionar ilustrat al gesturilor“ cum se comportă un „invadator“. Potrivit specialistului, poţi recunoaşte o „cucerire“ a spaţiului intim după poziţia corpului a interlocutorului . Astfel, un „invadator“ va sta cu „coatele sprijinite pe masă şi cu trupul aplecat înainte“. „Violarea teritoriului celuilalt, în cel mai bun caz într-o tentativă de seducţie, în cel mai rău, când se doreşte convingerea cu orice preţ a unui client recalcitrant“, detaliază psihologul.

Un alt gest după care poţi recunoaşte un „invadator“ este cel de strângere a mâinii drepte, prinzând, în acelaşi timp, cotul sau bicepsul cu mâna  lui stângă. Nu de puţine ori, acelaşi interlocutor intruziv, „se apleacă spre dumneavoastră ca să vă încredinţeze la ureche câteva secrete“. „Acest comportamente trădează nevoia de ainvada teritoriul celuilalt. Ceea ce implică şi o nerespectare a propriului spaţiu vital. Acesta este inoportunul, parazitul care-şi caută ceva de jumulit. Intrusul, indiscretul, enervantul de serviciu pe care trebuie să-l evitaţi cu orice preţ“, notează specialistul. 

O altă remarcă a psihologuluie este legată de bijuterii: „lanţul extralarg din jurul gâtului echivalează cu o nevoie de a spori teritoriul, pentru a scăpa de sufocarea afectivă venită din partea unei mame prea acoperitoare sau a unui tată prea sever“.

Pe de altă parte, pentru a se proteja de astfel de interlocutori, oamenii fac gesturi inconştiente precum „aşezarea picior peste picior, cu gamba sau genunchiul lipit de masă“. „Poziţia presupune o evidentă protejare a teritoriului. I se pare că sunteţi prea invaziv şi îşi apără simbolic teritoriul, sprijinindu-se de marginea mesei. Lipsa de siguranţă induce şi ea acest gen de reacţie gestuală“, arată psihologul.