FOTO Hramul Mănăstirii Prislop din Ţara Haţegului. Cum a fost sărbătorită Înălţarea Sfintei Cruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, sute de oameni au participat la hramul Mănăstirii Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca.

Luni, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, sute de oameni au participat la hramul Mănăstirii Prislop.

GALERIE FOTO DE LA MĂNĂSTIREA PRISLOP

Slujba religioasă a fost săvârşită de episcopii Gurie - al Devei şi Hunedoarei, şi Andrei - al Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi. „În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei a îndemnat la asumarea şi purtarea crucii dată de Dumnezeu fiecăruia dintre noi, pentru a dobândi viaţa veşnică. Arhipăstorul hunedorean, Preasfinţitul Părinte Episcopi Gurie, a adresat la final un cuvânt de mulţumire sfinţiţilor slujitori şi tuturor credincioşilor veniţi să se roage la hramul mănăstirii. După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a săvârşit o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul aşezământului monahal”, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei, care a publicat imagini de la sărbătoare.



Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic. La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. Lamijlocul secolului XVI, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”. Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş.



Mănăstirea Prislop este un loc de pelerinaj pentru români din toate colţurile ţării, care vin la mormântul duhovnicului Arsenie Boca. Mănăstirea are două hramuri: în 8 mai, de Sfântul Ioan Evanghelistul, în 14 septembrie, la Înălţarea Sfintei Cruci. De asemenea, în 28 noiembrie, este comemorat Arsenie Boca, fost stareţ al aşezământului din Ţara Haţegului.


Mai puteţi citi şi:

Sărbătoare la Mănăstirea Prislop. Ziua sfântului Ioan, pustnicul care şi-a săpat chilia în stâncă

VIDEO Pelerinaj uriaş la mormântul lui Arsenie Boca. Cât de aglomerată a fost Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop în secolul al XIX-lea. Povestea emoţionantă din spatele unei imagini unice