Fostul primar Cornel Resmeriţă ajunge în faţa instanţei pentru abuz în serviciu, în afacerile de milioane din Straja
0Cornel Resmeriţă a fost chemat la audieri în dosarul afacerilor ilegale de care a fost acuzată fosta conducere a Primăriei Lupeni, privind proiectele turistice din Staţiunea Straja.
Tribunalul Hunedoara va judeca, joi, inculpaţii din dosarul fostului primar din Lupeni, Cornel Resmeriţă, acuzat că împreună cu fostul şef al Compartimentului de Achiziţii de la Primăria Lupeni, Alin Condoiu, a atribuit ilegal societăţii Termogaz Company, reprezentată de afaceristul Dorel Gărdean (inculpat în dosar) un contract în valoare de aproape 11 milioane de lei lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Contractul semnat în 2011 avea ca obiect obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.
„Acest contract a fost atribuit de Cornel Resmeriţă şi Alin Condoiu cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea preţului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât şi un folos necuvenit obţinut de SC Termogaz Company SA”, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie. În luna februarie a anului 2015, Cornel Resmeriţă a fost ridicat de procurorii DNA şi reţinut şi arestat preventiv pentru o lună. Ulterior a fost trimis în arest la domiciliu, iar în prezent este judecat în stare de libertate.
Nereguli reclamate şi de Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a României a descoperit neregului privind modul în care fosta administraţie condusă de Cornel Resmeriţă a gestionat proiectele derulate în Staţiunea Straja, prin programul „Schi în România”.
„S-au acceptat şi plătit situaţii de lucrări ajustate cu inflaţia, fără ca această operaţiune (clauză) să fie prevăzută în documentaţia de atribuire, fapt ce a generat efectuarea de plăţi nelegale în sumă de 1.756.312 lei. Au fost efectuate plăţi în sumă de 3.483.594 lei reprezentând penalităţi de întârziere, determinate prin aplicarea unui procent de 0,1% pe zi de întârziere la valoarea facturilor neachitate la termen, în condiţiile în care, prin contractul cadru anexat la documentaţia de ofertă se prevedeau penalităţi de 0,01% pe zi. Au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 337.938 de lei prin acceptarea unor diferenţe de preţ pentru consumuri de material şi transport, fără a se nominaliza materialele la care se referă aceste diferenţe, a cantităţilor şi a preţului unitar al acestora”, arată Curtea de Conturi, în cel mai recent raport, privind auditul performanţei fondurilor alocate prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Turism pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a României pentru perioada 2013-2015.
Vă recomandăm şi:
Lucian Resmeriţă şi-a anunţat candidatura la funcţia de primar în Lupeni, din partea PSD, la alegerile programate în 11 iunie 2017. În ultimii 17 ani, primăria Lupeni a fost condusă de tatăl acestuia, Cornel Resmeriţă, şi apoi de fratele mai mare al său, Cristian Resmeriţă. Familia Resmeriţă deţine o avere consistentă, însă municipiul a fost în pragul falimentului.
Magistraţii au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care senatorul Cristian Resmeriţă, fost deputat PSD, dar şi primar al Lupeniului, a contestat conflictul de interese administrativ reclamat de Agenţia Naţională de Integritate, după ce şi-a angajat fratele la cabinetul său parlamentar, oferindu-i venituri de 54.000 de lei.
Cel mai controversat politician hunedorean intrat în Parlament este Cristian Resmeriţă (36 de ani), fost deputat PSD din anul 2008, devenit în 2016 primar în Lupeni. A urmat la conducerea administraţiei din Valea Jiului după 16 ani în care municipiul a fost condus de tatăl său, Cornel Resmeriţă, baronul judecat pentru infracţiuni de corupţie. La alegerile parlamentare, Resmeriţă Jr. s-a aflat în fruntea listei PSD pentru Senat.