Un deputat de Galaţi, anchetat de DNA pentru că ar fi primit ilegal leafă de la o companie de stat
0Plângerea a fost depusă de un fost angajat al societăţii, care prezintă dovezi că plăţile au fost făcute, precum şi mai multe declaraţii de martori. Atât, parlamentarul, cât şi conducerea companiei publice, resping categoric acuzaţiile.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a confirmat, la solicitarea „Adevărul”, că are în lucru un dosar (nr.847/VIII-I/2019) care vizează „in rem” o serie de fapte susceptibile a fi de corupţie, respectiv în legătură cu angajarea presupus ilegală a unui parlamentar gălăţean la Apă Canal SA, companie publică care are ca acţionari mai multe consilii locale din judeţul Galaţi.
Deocamdată, niciuna dintre persoanele care au legătură cu cele reclamate (dosarul a fost format la plângerea prealabilă a unui fost angajat al companiei publice amintite) nu au vreo calitate în dosar, dat fiind că, în conformitate cu Codul de Procedură Penală, etapa „in rem” anchetei presupune doar cercetarea faptelor.
În esenţă, deputatul PSD Florin Popa este reclamat că, în anul 2016, în perioada de câteva luni dintre alegerile locale şi cele parlamentare (răstimp în care a rămas fără job, după ce fusese viceprimar al municipiului Galaţi în perioada 2012-2016) a fost angajat şi a fost plătit ilegal în calitate de consilier pe probleme economice al directorului general al Apă Canal SA.
Semnatarul plângerii a pus la dispoziţia procurorilor anticorupţie atât dovezile (declaraţia de avere a parlamentarului şi o copie după organigramă) că relaţia contractuală a existat, cât şi numele unor persoane din interiorul societăţii care ar fi dispuşi să depună mărturii cum că Florin Popa nu ar fi fost niciodată la lucru la Apă Canal SA.
„Numitul Popa Florin a încasat salariul cuvenit funcţiei dar nu s-a prezentat nicio zi la serviciu. Numitul Stan Gelu (N.R.: directorul general al societăţii publice) a dispus în mod ilegal, cu încălcarea atribuţiunilor de serviciu, plata drepturilor salariale către numitul Popa Florin”, se precizează în plângerea formulată de Ionuţ Sorin Crişan, fost jurist al Apă Canal SA.
Scenariul seamănă destul de mult cu cel de la Protecţia Copilului Teleorman, acolo unde o serie de angajaţi au fost plătiţi din bani publici deşi, în realitate, lucrau pentru aparatul administrativ al unui partid politic. De altfel, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare tocmai pentru că ar fi fost cel care ar fi instigat la săvârşirea faptelor penale (abuz în serviciu şi fals intelectual) de la Protecţia Copilului Teleorman.
Revenind la cazul de la Galaţi, trebuie menţionat că atât deputatul Florin Popa, cât şi conducerea Apă Canal SA Galaţi confirmă faptul că a existat o relaţie contractuală între ei, suma plătită de societate fiind de circa 26.000 de lei pentru cinci luni (iulie-decembrie 2016).
Semnatarii documentului de muncă spun însă că respectivul contract a fost încheiat conform prevederilor legale şi că toate prevederile sale au fost respectate de semnatari. Contractul a fost reziliat în decembrie 2016, după ce Florin Popa a fost validat ca deputat în circumscripţia electorală nr.18 Galaţi.