Ministerul Sănătăţii a distribuit spitalelor gălăţene un medicament al cărui termen de utilizare va expira în curând
0Direcţia de Sănătate Publică Galaţi s-a procopsit cu 400 de cutii cu Relenza, un antiviral care mai poate fi administrat doar două luni. „Donaţia" ministerului, de 158.560 de cutii, în valoare de 11.892.000 de lei, destinată spitalelor din toată ţara, aminteşte de „afacerile" cu vaccinul anti HPV şi cel împotriva gripei porcine.
În mod normal, acest medicament se foloseşte pentru tratamentul formelor grave de gripă. La Galaţi, de la începutul sezonului rece, s-au înregistrat doar două cazuri de gripă - la o femeie şi la un copil - confirmate serologic, ambele cu forme clinice care nu au necesitat instituirea tratamentului antiviral.
Prin urmare, dacă gripa ne va ocoli în continuare şi nu se va ajunge în situaţia declanşării unei epidemii , cele 400 de cutii cu Relenza (denumirea comercială a antiviralului Zanamivir) vor expira pe rafturile şi aşa aproape goale ale spitalelor gălăţene.
„Medicamentul provine din stocurile de rezervă ale Companiei Naţionale Unifarm. Printr-un ordin al ministrului Sănătăţii peste 158.000 de cutii cu Relenza au fost distribuite gratuit direcţiilor de sănătate publică. La Galaţi am primit 400 de cutii, care vor fi împărţite la trei spitale şi în primul rând la cel de Boli Infecţioase, conform ordinului", a declarat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Vor mai primi Relenza în curs de expirare Spitalul de Urgenţă şi Spitalul de Boli Pulmonare.
Dacă în cazul Spitalului de Boli Infecţioase, existenţa în farmacia unităţii a acestui medicament antiviral este justificată, fie chiar şi numai pentru două luni (deşi nu în cantitate atât de mare), la Spitalul de Urgenţă va servi probabil doar pentru a mai reduce golurile de pe rafturile farmaciei.
„Nu am fost încă informat că ni se va repartiza un lot din acest mdicament. Oricum, în cazul Spitalului de Urgenţă, antiviralul poate fi util în situaţia în care ne-am confrunta cu cazuri grave de infecţii respiratorii de natură virală, care necesită asistenţă medicală pentru susţinerea funcţiilor vitale, în secţia ATI", a declarat prof univ dr. Dorel Firescu, directorul medial al Spitalului Clinic de Urgenţă.
Este de remarcat şi faptul că prin Ordinul de ministru 1751/22.12.2011 s-a dispus scoaterea din depozitele Unifarm a celor 158.560 de cutii cu Relenza în decembrie anul trecut, dar spitalele le primesc abia acum, cu o întârziere de o lună, cu toate că medicamentul urmează să expire la 31 martie a.c.
„Afacerea" cu stocul de antivirale pentru o eventuală epidemie de gripă pare a fi la fel de paguboasă ca şi cea cu vaccinul anti HPV sau cel împotriva gripei porcine. O cutie de Relenza costă 75 de lei, deci pentru toate cele 158.560 se vor transforma în pagubă 11.892.000 de lei. Şi asta în condiţiile în care anul acesta, pentru a se face economie, s-a preferat achiziţionarea vaccinului antigripal mai ieftin produs de Institutul Cantacuzino, vaccin a cărui calitate, aşa cum se ştie este pe măsura preţului.
„Este normal ca Ministerul Sănătăţi să dispună de rezerve de medicamente în scop strategic şi la fel de normal este ca, înainte de expirare, acestea să poată fi utilizate. Dacă am fi avut o epidemie de gripă şi nu am fi dispus de antivirale era mai bine?" , ne-a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Anul trecut, spitalelor gălăţene li s-au băgat pe gât, la fel ca şi acum, 500 de cutii cu un alt antiviral folosit în tratamentul gripei, Tamiflu, care a expirat în farmaciile spitalelor