Dacă Arcelor Mittal ar retrage unitatea de la Galaţi, România ar pierde aproape 20 la sută din exporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul Siderurgic de la Galaţi a fost privatizat în 2000 de Arcelor Mittal.

Afirmaţia a fost făcută de cercetătorul economic Cezar Mereuţă pentru Hotnews.ro. Potrivit Institutului de Statistică, în luna aprilie Arcelor Mittal Galaţi a avut exporturi de 700 de milioane de euro.

Valoarea totală mărfurilor exportate de România în luna aprilie este de aproximativ patru miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Cercetătorul economic Cezar Mereuţă a estimat pentru Hotnews.ro că între 62% şi 67% dintre exporturile României sunt realizate de companii cu capital majoritar străin explicând că această situaţie are implicaţii majore asupra strategiei de export a României în perioada următoare.

Totodată, dependenţa de capital străin face ca economia României să fie vulnerabilă la şocuri externe.

„Daca Arcelor Mittal ar retrage doar o unitate – la  Galaţi, de exemplu - România ar pierde un export de 700 milioane euro”, a estimat distinsul profesor al Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române.

Potrivit INS, printre primii o sută cei mai mari exportatori ai României se află 92 de companii cu capital majoritar străin, care susţin aproape jumătate din exportul României.