VIDEO Fostul judecător Adrian Toni Neacşu, adeptul sistemului german în privinţa răspunderii materiale a magistratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Toni Neacşu

Fostul judecător, actual avocat, a participat astăzi la o masă rotundă organizată de Iniţiativa România Liberală-Filiala Vrancea, pe tema noilor coduri penale.

În cadrul dezbaterii de la sediul IRL, avocatul Adrian Toni Neacşu s-a arătat a fi un apărător al noilor coduri care au intrat în vigoare pe data de 1 februarie.

Acesta a ţinut să desfiinţeze cu argumente cele „şapte mituri” apărute  despre noile coduri penale care au isterizat societatea românească înainte de intrarea în vigoare a codurilor, şi anume că ele au fost modificate pe ascuns în Parlament, că se golesc puşcăriile, că pedepsele vor fi mai mici, că nu se mai pot face interceptări, că se închid dosarele penale prin prescriere, că se  legalizează prostituţia şi, în fine, că aceste coduri sunt pentru infractori, nu pentru victime.

Adrian Toni Neacşu a răspuns şi unei întrebări legate de faptul că ar trebui reglementată mai bine prin lege răspunderea materială a magistratului atunci când acesta greşeşte cu intenţie.

Avocatul Neacşu a precizat că există reglementări în acest sens, dar că sistemul german este net superior, neuitând să-şi înţepe foştii colegi din Consiliul Superior al Magistraturii.

„Răspunderea materială a magistratului este prevăzută în Constituţie. Eu sunt convins că nimeni care la un moment dat ar apela la o instanţă nu ar vrea ca judecătorii de acolo să se simtă extrem de inhibaţi de o procedură de atragere a răspunderii care să fie extrem de rapidă şi de sumară. Cu toţii ne dorim să existe această procedură extrem de clară, de rigidă, ca până la urmă judecătorul să se simtă protejat. Există răspunderea materială în constituţie, există răspundere materială după lege, există  răspunderea profesională a judecătorului pentru greşelile pe care le săvârşeşte cu intenţie în cadrul unei răspunderi disciplinare. Nu-i vedeţi rezultatele, pentru că nu sunt foarte publice şi nici nu cred că trebuie să fie extrem de publice. În ultimii ani, din ce în ce mai mult organele sistemului judiciar, în primul rând CSM-ul, îşi spală rufele în public. În Germania, judecătorii răspund pentru greşelile lor, dar o fac fiind scoşi din sistem pe uşa din dos, fără să afle nimeni. E mult mai important ca societatea să-şi păstreze încrederea în sistemul de justiţie. Cred că şi noi ar trebui să facem la fel”, a spus Adrian Toni Neacşu.

Mai puteţi citi:

Prim-procurorul Parchetului Vrancea, despre noile coduri în materie penală: „Adevărul judiciar să rezulte numai din probe”

VIDEO Corupţii scapă mai uşor de puşcărie prin Noul Cod Penal, dar statul poate recupera prejudiciul prin confiscarea extinsă a averii