Medicul Vitalie Beţişor, erou pentru o familie din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Vitalie Beţişor

În urmă cu doi ani, actualul şef al Ambulanţei din Vrancea a asistat prin telefon o femeie care năştea şi care nu a putut ajunge la spital fiind blocată de nămeţi.

Actualul director al Serviciului de Ambulanţă Vrancea este la origini basarabean, stabilindu-se de mai mulţi ani împreună cu întreaga familie în Vrancea. Spune că este făcut pentru această meserie, fiind de multe ori pus în situaţia de a salva vieţi. S-a confruntat cu multe situaţii limită în munca sa de zic cu zi la urgenţe, dar în minte i-a rămas întipărită o poveste întâmplată în urmă cu doi ani, într-o iarnă grea, când ambulanţele nu au putut răzbate prin nămeţii mari.

În seara cu pricina, doctorul era de gardă la Serviciul de Ambulanţă şi a fost solicitat să dea sfaturi unei femei blocată în casă din cauza nămeţilor. Afară era un viscol puternic iar ambulanţa nu a putut ajunge să o preia pe gravidă la Focşani.

„M-a sunat soţul femeii, disperat că nu ştie ce să facă, mai ales că nu găsise prin vecini nicio femeie mai cu experienţă care să ştie să moşească. I-am spus să fie calm şi să urmeze sfaturile mele, aflând deja că soţiei sale i se rupsese membrana. I-am spus să aibă grijă să nu tragă de capul copilului, să rotească puţin fătul pentru a elibera mai întâi o mână şi apoi pe cealaltă. A urmat întocmai sfaturile şi am auzit prin telefon cum scâncea bebeluşul. Era primul semn bun că naşterea reuşise", ne-a declarat medicul focşănean.

Acesta ne-a mai spus că a ţinut pe tot parcursul nopţii legătura telefonică cu soţul femeii care a născut, pentru a avea sub control situaţia.

„Tot bărbatul este cel care i-a tăiat cordonul ombilical copilului. Mai neliniştit era că trecuse o oră şi femeia nu eliminase încă placenta. Pentru că nu avea gheaţă, i-am spus să aducă zăpadă de afară şi să-i pună pe burtă pentru a elimina placenta, ceea ce s-a întâmplat în scurt timp. Greul trecuse, aşa că spre dimineaţă se liniştise lucrurile", ne-a mai precizat Vitalie Beţişor.

Acesta spune că se puteau crea multe complicaţii în urma unei astfel de naşteri neasistate de doctor, dar că femeia, pe nume Valentina Neagu, a fost o norocoasă.

„În avantajul ei a fost faptul că fătul a ieşit cu capul, pentru că dacă ar fi prins o altă poziţie nu ar fi avut cine să o salveze. De asemenea, era risc de deces a mămicii dacă ar fi avut hemoragie, numai că din fericire totul a fost în favoarea ei".

Vitalie Beţişor mai spune că dincolo de naşterea pe care a asistat-o la telefon, în premieră, a fost impresionat de faptul că interlocutorul său de la celălalt capăt al firului de telefon a avut tot timpul grijă de soţia lui şi de ceilalţi patru copii, în ciuda condiţiilor grele de acasă.

Valentina şi copilaşul au fost duşi la spitalul din Focşani abia a doua zi, la 20 de ore după naştere, fiind luată de acasă cu tancheta pe şenile a armatei, maşina fiind singura care a putut răzbate prin nămeţi până în satul Voetin.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”