La Focşani se face sistem de irigaţii pentru spaţiile verzi după reabilitarea acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Focşani, florile sunt irigate cu furtunul

Primăria Focşani vrea în acest an să realizeze un sistem de irigaţii pentru spaţiile verzi din Cartierul Sud, cu bani de la bugetul local.

Cartierul Sud din Focşani a fost inclus în urmă cu şase ani într-un proiect de modernizare costisitor, realizat cu fonduri europene, în cadrul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană).

Finanţat prin POR proiectul a vizat, printre altele, reabilitarea şi extindere de spaţii verzi şi pe o arie de 1.200 hectare, lucrări executate de firma Romprest, care au costat la vremea respectivă aproximativ 8 milioane de lei.

Proiectul a fost recepţionat în anul 2016, dar în acea vară aproape jumătate din vegetaţie s-a uscat, fiind nevoie de înlocuirea copacilor, gazonului şi gardului viu abia plantat.

În ultimii doi ani, Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice, serviciu în subordinea Primăriei care gestionează spaţiile verzi din oraş, a udat cu cisternele zonele verzi din oraş, dar acum, pentru a scăpa de acest neajuns, Primăria Focşani vrea să introducă cu bani de la buget un sistem de irigaţii, alocându-se pentru acest obiectiv 3,6 milioane de lei.

Acest lucru înseamnă că suprafeţe întregi reabilitate în trecut vor fi acum răscolite pentru a face loc ţevilor subterane.

Lucrarea va fi făcută pe loturi, iar sistemul de irigaţii automatizat va fi realizat pe o lungime de 31.700 ml. În toată această zonă vor fi montaţi 58 de hidranţi de grădină, 2.618 aspersoare şi vor fi 56 de module de comandă.

Totodată, Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice Focşani are şi un proiect privind realizarea de instalaţii automate pentru udat spaţiile verzi din restul municipiului Focşani. Deocamdată, au fost stabilite opt amplasamente care ar urma să intre în acest proiect.

Este vorba despre benzile stradale dintre carosabil şi trotuar aflate pe Bulevardele Brăilei, Gării, Bucureşti, Unirii, Independenţei şi Republicii, precum şi două parcuri din municipiu, respectiv Grădina Publică şi Parcul Alexandru Vlahuţă. Pentru zona de bulevarde se va folosi un sistem de irigaţii prin picurare, subsolier, la adâncimea de 30 cm, cu branşare contorizată la reţeaua deja existentă a CUP Focşani, estimându-se un consum de 14.570 mc/an.

Pentru Grădina Publică şi Parcul Alexandru Vlahuţă soluţia tehnică aleasă este a unui sistem de irigaţii de tip subteran, urmând a se face foraje la adâncimea de 100 de metri.