Craiova: Mihai Pătraşcu, informaticianul care a cucerit America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a apucat de informatică din întâmplare şi în prezent este unul dintre cei mai apreciaţi cercetători în domeniu din Statele Unite. Totul a început la cursul de calculatoare de la Palatul Copiilor.

Începutul în informatică a fost mai degrabă un accident, o şansă, dar şi-a bazat rezultatele pe o muncă asiduă, dusă până la extenuare.  „Părinţii mei au considerat că trebuie să fac şi altceva în afară de şcoală şi în clasa a doua m-au dus la Palatul Copiilor. Cursul de electronică, care era cel mai interesat, era, bineînţeles, plin, aşa că m-am dus şi eu unde mai era loc, la calculatoare“, ne-a spus Mihai. Ani în şir, până la terminarea liceului, craioveanul a luat premiul întâi la olimpiadele naţionale de informatică şi a obţinut şapte medalii la olimpiadele internaţionale de informatică, la Balcaniadă şi la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale.

„La facultate dormi cinci ore pe noapte“

Rezultatele din concursuri i-au adus în faţă experienţa Massachusetts Institute of Technology, cea mai prestigioasă universitate de profil de pe glob. Viaţa în Boston, petrecută în mijlocul a sute de alţi studenţi sclipitori veniţi din toate colţurile lumii, i-a schimbat perspectiva. „Dacă te ţii de treabă, facultatea este o experienţă interesantă, dar cursurile sunt destul de grele pentru că trebuie să alegi şi materii umaniste. Munca e dificilă, având în vedere că dormi cinci ore pe noapte, câteodată şi mai puţin de atât“, ne-a povestit informaticianul. În scurt timp, s-a remarcat şi la MIT, câştigând premiul Oustanding Male Undergraduate Award pe Statele Unite şi Canada.
 
Citeşte în Adevărul de Seară Craiova de astăzi ce părere are informaticianul despre idealurile americanilor.