Craiova: Biblioteca Franceză Omnia, ani de aşteptare pentru restaurare
0Primul semnal că este nevoie de intervenţie urgentă la clădire, celebra Casa Pleşia declarată monument de arhitectură, a fost dat acum 6 ani, când s-a dislocat o grindă metalică din structura planşeului, s-au prăbuşit cărămizi şi s-a fisurat conducta de apă caldă din subsolul clădirii.
S-a făcut o expertiză tehnică, iar în 2007 clădirea a fost prinsă în Programul privind consolidarea, restaurarea şi modernizarea monumentelor istorice din România, iar de finanţare beneficiază în baza acordului cadru de împrumut dintre Ministerul Culturii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
„Este vorba de peste 3 milioane de euro, iar şantierul este estimat să dureze 3 ani. Acum documentaţia se află în faza de preexecuţie, fiind depusă la primărie pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, după care urmează licitaţia pentru execuţie. Sperăm să nu mai dureze mult“, declară Doina Ghiţă, Şef Serviciu în cadrul Bibliotecii Franceze Omnia.
Bijuterie arhitectonică, în continuă degradare
Între timp, se desprind bucăţi mici din aplicaţiile arhitecturii interioare, dar şi din cea exterioară, care se degradează vizibil după fiecare iarnă grea. Actuala Casă Pleşia, de pe strada Kogălniceanu, îşi arată pe deplin vârsta, cei 120 de ani de existenţă şi nevoia urgent de reabilitare.
„Când am venit aici am visat să devină o casă a artelor, cu o cafenea literară, cu şarpantă transformată în scenă pentru teatru experimental. Sper să se împlinească în cele din urmă“, mărturiseşte Doina Ghiţă.
Biblioteca Franceză Omnia este filiala Băncii Naţionale a României din 1990, prin ordinul ministrului de atunci al Culturii, Andrei Pleşu. Clădirea aparţine statului şi este administrată de Banca Naţională prin filiala din Bănie. Imobilul, ce a aparţinut lui Ionel Pleşia, a fost construit în 1890, „în stil eclectic, de predominanţă neclasică la faţadă şi neobaroc în interior, cu scară interioară şi feronerie în stil baroc, cu plafoane aurite, cu oglinzi veneţiene“.
Cititorii au acces aici la un fond de carte, predominant franceză, de peste 25.000 de exemplare, dar şi la importante colecţii de presă românească şi străină..