Constanţa, gazdă a primei regate cu vele din Marea Neagră. Bricul Mircea va fi mesagerul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bricul Mircea, nava-şcoală a Marinei Române FOTO navy.ro

Navigator Yacht Club organizează la Constanţa, sub egida Sail Training International, prima regată tall ships desfăşurată exclusiv în Marea Neagră, în luna mai a anului viitor. Manifestarea este prilejuită de împlinirea a 75 ani de la preluarea bricului Mircea de către Marina Militară Română.

SCF Black Sea Tall Ships Regatta va avea loc între 30 aprilie şi 27 mai 2014. Navele participante la regată vor concura pe traseul Varna - Novorosiisk - Sochi - Constanţa.

La finalul cursei, întrega flotă participantă va rămâne în portul Constanţa în perioada 24 – 27 mai 2014, iar navele vor fi deschise publicului. Totodată, la Constanţa va avea loc şi ceremonia de premiere a participanţilor.

Din partea României, la regată, va participa şi nava-şcoală Mircea, care împlineşte anul viitor 75 de ani de când se află în serviciul marinei române, De altfel, bricul Mircea a mai participat la astfel de curse şi se bucură de mare apreciere la nivel internaţional.

Competiţia este deschisă oricărei ambarcaţiuni cu vele care îndeplineşte condiţiile specificate pe pagina de internet a STI unde se găseşte şi formularul de înscriere.

Regata va fi organizată în România de Navigator Yacht Club (NYC) în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. şi Primăria Municipiului Constanţa.

O delegaţie din partea Sail Training International (STI), formată din Gwyn Brown - director comercial, Peter Newel - director de cursă şi Robin Snouck Hurgronje - preşedinte de regată, se află în perioada 14-17 mai în vizită la Constanţa, în vederea organizării evenimentului de anul viitor.

Reprezentanţii STI s-au întâlnit cu viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, cu reprezentanţii conducerii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime şi vor participa la o şedinţă de lucru cu organizatorii români. Călin Marinescu este preşedintele comitetului de organizare din partea română. Delegaţia a vizitat terminalul de pasageri şi danele din zonă, pentru a vedea care sunt condiţiile pentru organizarea evenimentului aflat la cea de-a 57-a ediţie.

Black Sea Tall Ships Regatta 2014, organizată în premieră în Marea Neagră, va fi o cursă pentru nave cu vele de toate tipurile. Competiţia are ca plecare portul Varna, Bulgaria  (30 aprilie - 03 mai 2014), cu oprire la Novorossiysk, Rusia (9 - 12 mai), apoi în portul Sochi, Rusia (15 - 18 mai), iar la final Constanţa, România (24 - 27 mai).

Echipajele navelor participante ar putea să înregistreze aproximativ 2.000 persoane. Programul include vizitarea navelor, jocuri sportive, decernarea premiilor şi o paradă a echipajelor prin centrul Constanţei.

Organizatorii vor face cunoscute detaliile cu privire la modalitatea de înscriere a tinerilor doritori să se îmbarce la bordul unei nave pe perioada regatei. Participarea se va face contra cost.

Sail Training International (STI) este o organizatie non-profit din Marea Britanie, care de peste jumătate de secol întreprinde activităţi legate de sail training. Conceptul constă în educarea şi instruirea tinerilor la bordul navelor cu vele. Astfel, tinerii se confruntă cu numeroase provocări, atât fizice, cât şi emoţionale, dar, sub îndrumarea instructorilor cu experienţă, reuşesc să deprindă aptitudini de lucru în echipă, disciplină, responsabilitate.

„Majoritatea celor care se angajează în această activitate o consideră o experienţă care le-a schimbat profund viaţa“, declară Alin Vintilă, managerul de proiect. Sponsorul STI pentru regata din Marea Neagră este Sovcomflot, cea mai mare companie de shipping din Federaţia Rusă.

Navigator Yacht Club (NYC) este o organizaţie non-profit din România, care promovează şi întreprinde activităţi în domeniul sporturilor nautice. NYC va suporta toate costurile ce decurg din contractul cu STI, din fondurile atrase de la membrii organizaţiei şi sponsori. Partenerii vor contribui cu infrastructura, logistică şi alte resurse non-financiare de care dispun.

Pentru alte informaţii puteţi consulta pagina de internet www.sailtraininginternational.org sau să scrieţi la crew@ycn.ro.