Vilcsek Karoly, primul părinte care supraveghează Bac-ul la Cluj
0Clujeanul este primul observator al examenului de Bacalaureat în municipiul de la poalele Feleacului şi asistă la toate probele la care sunt supuşi foştii liceeni.
Vilcsek Karoly este unul dintre cei trei părinţi care au în acest an dreptul de a supraveghea modul în care se desfăşoară examenul de Bacalaureat în liceele clujene.
„Pe vremea mea, la examenul de Bacalaureat nu existau probele orale. Era oarecum mai uşor. Ţin minte că eu am terminat liceul teoretic <<Brassai Samuel>> din Cluj-Napoca şi apoi am intrat în Bac. Am dat scris la română, maghiară şi matematică. Nu vă spun cât am luat la română şi la maghiară, dar la matematică am luat 8,66”, îşi aminteşte Vilcsek Karoly.
Cu ochii pe Bac
Zi de zi, clujeanul are dreptul să se plimbe pe la toate liceele-centre de examinare unde poate să intre în sălile în care elevii îşi susţin Bac-ul pentru a observa cum decurg lucrurile.
“Cel mai greu cred că va fi la probele scrise, pentru că la oral nu durează foarte mult până ce un elev să răspundă. La scris va trebui să rămân în sala de examinare până când unul dintre elevi va termina lucrarea, dar asta e”, glumeşte bărbatul de 49 de ani. Din ce a văzut până acum, Bac-ul i se pare mult mai bine organizat decât în anii trecuţi, mai ales că are şi el un cuvânt de spus, din postura de părinte.
El a ajuns să facă parte din echipa celor trei părinţi care supraveghează desfăşurarea Bac-ului la Cluj prin intermediul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAPIP), unde deţine funcţia de vicepreşedinte executiv pe problemele minorităţilor.
Voluntar în organizaţii de părinţi
A început „activitatea“ de părinte interesat de educaţia celor doi copii ai săi, gemeni de clasa a VIII-a, la mijlocul anilor 2000, când a intrat în Asociaţia Părinţilor Elevilor de la Liceul Teoretic “Bathory Istvan” din Cluj-Napoca.
“Am primit un email la un moment dat şi mai multe asociaţii de părinţi din ţară am fost invitate la Bucureşti, prin 2005. Acolo ni s-a expus viziunea înfiinţării unei federaţii naţionale care să urmărească şi să sprijine toate solicitările părinţilor legate de procesul educaţional al tinerilor preuniversitari”, susţine Vilcsek Karoly.
De când este vicepreşedintele FNAPIP pe problemele minorităţilor a reuşit să împiedice închiderea singurei şcoli cu predare în limba sârbă din România, din Timişoara, respectiv păstrarea clasei speciale dedicate minorităţilor din cadrul Liceului Teoretic “Brassai Samuel” Cluj-Napoca.
ce-i place
Excursiile şi timpul petrecut cu copiii. A văzut până acum majoritatea Europei şi de fiecare dată când are puţin timp liber pleacă la pescuit. “Mă relaxează foarte mult pescuitul, iar în rest îmi place să petrec timpul cu copiii mei”, a spus Vilcsek Karoly.
Ce nu-I place
Faptul că nu a apucat să vadă încă Anglia, egoismul şi societatea egoistă în care trăieşte. “Toţi se gândesc numai la propria persoană, nimeni nu face nimic pentru cel de lângă”, a explicat el.
Profil :
Născut : 7 septembrie 1961, Cluj-Napoca
Studii : Licenţiat în Mecanică, absolvent al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca
Familie : căsătorit, are gemeni
Ocupaţie : administrator firmă de comerţ