VIDEO Nu se mai face crematoriu uman în cartierul clujean Mănăştur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au votat revocarea hotărârii de asociere a Consiliului Local Cluj-Napoca cu firma RDK Cremation pentru înfiinţarea unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur. Reprezentanţul firmei spune că va analiza prejudiciile cauzate de revocare şi nu exclude să apeleze la instanţă.

Clujul nu va avea, deocamdată, crematoriu uman. Aceasta a fost decizia consilierilor locali clujeni care, cu o singură abţinere, a viceprimarului Laszlo Attila, au votat, revocarea hotărârii de asociere din octombrie 2011 a primăriei Cluj-Napoca cu firma RDK Cremation. 25 de voturi „pentru" şi o abţinere, însă abia după două ore când aleşii locali şi societatea civilă, Fundaţia „Părinţi Clujeni", şi-au spus punctele de vedere.

Primarul ba, vicele, da

Dacă primarul interimar al Clujului, Radu Moisin, s-a declarat împotriva crematoriului afirmând că mutarea lui într-o altă locaţie înseamnă mutarea problemelor. „Sunt cetăţeni care se împotrivesc ideii unui crematoriu. Mutarea lui o să însemne mutarea problemelor. În zona Făget sunt case de vacanţă. Unii s-au chiar mutat acolo. Oriunde s-ar muta, cetăţenii se vor opune", susţine Moisin.

Nu de aceeaşi părere a fost viceprimarul Laszlo Attila, care s-a şi abţinut de la vot. „E nevoie de un crematoriu. În trecut au fost epidemii. Clujul a avut un crematoriu pe strada Victor Babeş, iar acum este unul, al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, pe care nimeni nu-l contestă, mai ales că e situat pe strada Govora, în apropierea locului unde RDK Cremation vrea să facă crematoriu uman", afirmă viceprimarul. Acesta mai crede că ideea nu trebuie abandonată şi ar trebui găsită o altă locaţie.

Viitoare procese

La discuţii a fost prezent şi unul dintre asociaţii firmei RDK Cremation, Mircea Dunca. Acesta le-a reproşat aleşilor că nu i-au permis să aibă un punct de vedere scris care să fie analizat din timp, cum s-a procedat cu plângerea depusă de Fundaţia „Părinţi Clujeni". „Avem un contract în vigoare. Am demarat deja o serie de investiţii în achiziţionarea de echipamente şi împreună cu asociaţii firmei vom face o evaluarea a acestora. Probabil că va fi un proces", a declarat Mircea Dunca.