Ediţie aniversară a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj cu buget de 500.000 euro. Programul evenimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare. FOTO: ZMC

Ediţia aniversară a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) a început sâmbătă şi va ţine până duminica viitoare. În acest week-end, sunt programate vernisajele mai multor expoziţii, un festival internaţional de folclor şi Gala de deschidere în cadrul căreia va urca pe scenă Ansamblul Popular de Stat din Ungaria. Nu vor lipsi târgul de vinuri şi cel meşteşugăresc.  Află programul şi evenimentele ce nu trebuie ratate.

A zecea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) se va desfăşura între 17 şi 25 august 2019. În acest an, festivalul sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare, ca urmare o parte din evenimente vor marca această aniversare.  

Cele mai importante evenimente ale week-end-ului sunt: 

Sâmbătă, 17 august

- de la ora 11:00, din faţa Bisericii Reformate cu două turnuri (B-dul 21 dec nr 41), începe turul ghidat în limba română Principalele repere ale moştenirii culturale şi istorice a comunităţii maghiare din Cluj

- între 12:00-13:00, în Piaţa Unirii, are loc un vârtej de dansuri populare în cadrul Festivalul Internaţional de Folclor „Sfântul Ştefan”, ediţia XXI

- la 17:00, la Muzeul de Artă, are loc vernisajul expoziţiei de fotografiei Schimbări a artistului Korniss Péter

- tot la Muzeul de Artă, dar de la ora 18:00, se va vernisa bilingv expoziţia Polifonii vizuale în trei a artiştilor Károly Gyöngyi (artist vizual şi de artă textilă), Kolozsi Tibor (sculptor) şi Gergely Zoltán (sculptor).

Duminică, 18 august

- la ora 15:00, la Bastionul Croitorilor va fi vernisată expoziţia de fotografii Gara de la Cluj de-a lungul vremurilor

- de la ora 17:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, are loc concertul Transylvanian Saxophone Quartet

- la ora 17:00, în Curtea Palatului Bánffy se lansează cartea Miklós Bánffy – Trilogia transilvană (prezentare bilingvă)

- de la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj are loc Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediţia a X-a. Spectacol în premieră În piaţa de la Cluj, realizat de Ansamblul Popular de Stat din Ungaria. 

Programul complet al festivalului se poate accesa aici

Mai multe informaţii despre festival găsiţi pe site: www.zilelemaghiare.ro şi pe pagina de Facebook: www.facebook.com/zilelemaghiarecluj/ 

Gala de deschidere 

Ediţia aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală care va avea loc la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj. În cadrul galei, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susţine în premieră spectacolul ‘’În piaţa din Cluj’’, la care vor participa invitaţii Balogh Melinda, Busai Bori şi Makula Zoltán, Molnár Ilona şi Ansamblul Tokos. Spectacolul deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului şi muzicii populare atmosfera pieţei vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoştat vindeau legume, femeile din Călata lapte şi unt, iar bărbaţii din Sic sau Câmpie îşi vindeau forţa de muncă sau animalele. Regizor-coregraf al spectacolului este Mihályi Gábor, directorul artistic al Ansamblului Popular de Stat din Ungaria, deţinător al premiului Harangozó Gyula şi artist emerit din Ungaria.

Un alt eveniment care va marca cei 10 ani aniversari este concertul extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara graniţelor Ungariei. Orchestra condusă de György Vashegyi şi formată din artişti proveniţi din Transilvania şi Voivodina va concerta marţi, 20 august, ora 19:00, la Casa Universitarilor. 

Momente speciale

Momente speciale din ediţiile anterioare ale festivalului vor fi aduse în atenţia publicului prin intermediul expoziţiei foto aniversare în aer liber ‘’Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediţia a X-a’’ Fotografiile vor fi expuse pe 25 de panouri aşezate în Piaţa Unirii, în apropierea Bisericii Sfântul Mihail. Şi pentru că nu e bine să sărbătoreşti de unul singur, pe panourile din Piaţa Unirii publicul va putea admira momente surprinse în cadrul altor 10 evenimente transilvănene invitate să participe la acest moment aniversar: Zilele Culturale Maghiare din Braşov, Zilele Maghiarilor din Dej, Zilele Maghiare din Judeţul Hunedoara, Vâltoarea Mureşană, Festivalul Főtér - Zilele Maghiare Băimărene, Zilele Hungarikum Sibiu, Zilele Maghiarilor din Judeţul Alba, Zilele Sfântului Ladislau (Oradea), Zilele Culturale Maghiare Partium (Satu Mare) şi Zilele Culturale Maghiare din Timişoara.

 Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziţii, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecţii de film, tururi ghidate şi proiecţii de film la activităţi pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri vor fi aduse, timp de nouă zile, în atenţia locuitorilor Clujului şi vizitatorilor veniţi din întreaga Transilvanie şi de peste hotare la festival.

Programe accesibile şi publicului vorbitor de limba română

‘’Foarte multe programe din cele 630 câte numără anul acesta festivalul sunt accesibile şi publicului vorbitor de limba română. Vom vernisa 25 de expoziţii şi avem 10 tururi ghidate prin oraş şi la Castelul Bánffy din Bonţida. Avem şi câteva programe în zilele premergătoare festivalului, care vor include expoziţii cu vernisaj bilingv în diferite galerii din oraş. Un eveniment inedit din timpul festivalului va fi spectacolul <Elixirul dragostei> de Donizetti, oferit de Opera Maghiară de Stat, care va avea loc pe Aleea Stadionului, Clujul fiind prima oprire din cadrul turneului <Opera pe roţi>’’, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Locuri de desfăşurare

La fel ca şi până acum, evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare se vor desfăşura în zona centrală a oraşului, respectiv în Piaţa Unirii, pe strada Kogălniceanu, pe strada Potaissa, în curtea Palatului Bánffy şi în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată. 

Concerte

Scena din Piaţa Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară, artiştii care vor concerta aici fiind, printre alţii, Filarmonica de copii din Vlăhiţa, Quimby, Tamás Gábor, Ladánybene 27, Ákos, Honeybeast, Familia Neoton, şi mulţi alţii. Centrul oraşului va fi, de asemenea, locul în care publicul se va putea bucura în fiecare zi de un vârtej de dansuri populare în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional Folcloric ’’Sfântul Ştefan’’. 

Strada Kogălniceanu - “inima” festivalului

Strada Kogălniceanu va rămâne în continuare “inima” festivalului, aici găsindu-se târgul meşteşugăresc, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene şi cea de-a doua scenă a festivalului. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va găzdui Satul Medieval, de asemenea un eveniment tradiţional în cadrul ZCMC, precum şi diferite activităţi pentru copii.  Tot în Grădina cu ruine vor avea loc anul acesta, în premieră, şi ’’Zilele ciobăneştilor maghiari’’, o serie de evenimente în care vor fi prezentate publicului rase de câini specific maghiare. Acestea vor debuta miercuri, 21 august, de la ora 11:00, pe strada Kogălniceanu, cu Parada raselor ciobăneştilor maghiari, după care vor avea loc mai multe prezentări de rase canine, precum Puli, Mudi, Komondor, Májzli sau Sinka. 

Târg de vinuri 

Strada Potaissa, devenită acum doi ani Strada Vinului, va găzdui şi acum târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiţi din Ungaria şi România şi vor putea savura momentele muzicale pline de voie bună ale muzicanţilor ardeleni. 

Un loc nou pe harta festivalului este, anul acesta, Aleea Stadionului, unde sâmbătă, 24 august, ora 19:00, va avea loc ’’Elixirul dragostei’’ de Gaetano Donizetti, un spectacol în aer liber al Operei Maghiare de Stat, care este parte al turneului ’’Opera pe roţi’’. 

Tururi ghidate 

Din festival nu vor lipsi nici mult iubitele tururi ghidate prin oraş conduse de curatori vorbitori de limba română. Cu această ocazie, clujenii, şi nu numai, vor putea cunoaşte principalele repere ale moştenirii culturale şi istorice ale comunităţii maghiare din Cluj, vor vedea şi asculta orgile oraşului, vor (re)descoperi Cimitirul Central sau monumentele din epoca Regelui Matia şi din perioada renaşterii. Anul acesta, pasionaţii de tururi ghidate vor avea ocazia să viziteze şi Castelul Banffy din Bonţida, unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania. 

Ghidajele în limba română vor însoţi şi o serie de expoziţii de la Muzeul de Artă (’’Spiritul romantic de tip Biedermeier în colecţia de pictură a Muzeului de Artă Cluj’’) şi Muzeul de Istorie al Transilvaniei (’’Cornul abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană’’, ’’Mari fotografi din Transilvania - secolele XIX-XX’’‚ ’’Orbán Balázs. Călătorie în Orient’’), precum şi expoziţia de artă bisericească ’’Ars Sacra Claudiopolitana’’ de la galeria aflată pe strada Iuliu Maniu nr. 4. 

Din programul festivalului nu vor lipsi mesele rotunde şi dezbaterile, cea mai amplă dintre acestea stând sub semnul schimbării de regim de acum 30 de ani. Astfel, joi, 22 august, şi vineri 23 august, vor avea loc mesele rotunde cu tema ’’Martori şi participanţi’’ şi ’’Confruntarea cu trecutul – încercările politicilor de lustraţie după 1989’’, cu traducere în limba română. 

Crosul ZCMC


Alergătorii de toate vârstele se vor putea înscrie şi anul acesta la Crosul ZCMC Donaton, competiţie organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat. Aflat la a doua ediţie, crosul va avea loc sâmbătă, 24 august, ora 10:00. Concurenţii îşi vor putea testa rezistenţa pe distanţele de 1,4 şi 10 km, în 10 categorii diferite, în funcţie de vârstă şi sex. Competiţia se va desfăşura pe traseul str. Mihail Kogălniceanu – str. Emmanuel de Martonne – str. IC Brătianu – str. Hermann Oberth – str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. IC Brătianu – str. Hermann Oberth – B-dul Eroilor – str. Universităţii. Înregistrarea în concurs se va putea face anticipat până la data de 24 august, pe www.donaton.ro, iar în ziua de 24 august la standul amenajat în apropierea startului. 

Concert Zorán la final

Ediţia aniversară Zilele Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 25 august, pe scena din Piaţa Unirii cu concertul chitaristului şi cântăreţului Zorán, unul dintre cei mai iubiţi artişti din Ungaria, al cărui nume este sinonim cu muzica rock nobilă şi intelectuală, de calitate superioară, scrisă pentru ’’oameni mari’’. 

La fel ca în fiecare an, intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepţia spectacolelor din incinta Operei Maghiare din Cluj şi a înscrierii în Crosul ZCMC Donaton.. 

Programul complet al festivalului se poate accesa aici

Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociaţia Clujul Comoară şi co-organizate de Asociaţia Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca. 

Buget de 500.000 de euro

Bugetul festivalului se ridică la aproximativ 500.000 euro, din care 530.000 lei sunt sprijin din partea Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 29.000 lei din partea Consiliului Judeţean Cluj. 

Eveniment de referinţă în viaţa oraşului, Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) a fost iniţiat în 2010 de Asociaţia Clujul Comoară şi este organizat, din 2017, în parteneriat cu Asociaţia Zilele Culturale Maghiare Cluj. ZCMC reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca şi se bucură anual de colaborarea cu peste 150 de parteneri instituţionali şi de susţinerea a numeroase companii clujene.