Clujeanul care a spart serverele NASA, acuzat într-un nou dosar. Celebrul hacker IceMan spune că e victima unei înscenări şi îşi prezintă propria variantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Butyka a scăpat de închisoare după ce a spart serverele NASA. FOTO Youtube/ Robert Butyka

Hackerul român Robert Butyka, cunoscut cu pseudonimul „IceMan”, a devenit celebru după ce a spart serverele NASA în 2010, infracţiune pentru care a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. În schimb, el a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare într-un alt dosar. Avocaţii săi au contestat decizia, iar cazul a ajuns la Curţea de Apel Cluj.

Robert Butyka, celebrul hacker român care a spart serverele NASA, a fost condamnat pe 8 martie, de judecătorii Tribunalului Cluj, la 7 ani cu executare, după ce a fost acuzat că ar fi furat datele de pe cardul procurorului Ioana Damaschin pentru a-şi achiziţiona un televizor de pe internet. Avocaţii lui Butyka au contestat decizia, iar cazul a ajuns la magistraţii Curţii de Apel Cluj care urmează să se pronunţe în acest dosar. 

Potrivit stirileprotv.ro, Robert Butyka se declară nevinovat şi are propria variantă despre cum s-ar fi derulat evenimentele. Asfel, el susţine că totul ar fi început în 2016, când sute de persoane din Cluj au primit un mail prin care erau anunţate că pot să-şi cumpere la un preţ promoţional bilete la un festival de muzică din oraş.

În spatele acestor mailuri, susţine Butyka, s-ar fi aflat un grup de hackeri americani, iar el nu ar fi făcut decât să oprească atacul informatic. Gestul său i-ar fi înfuriat pe hackerii americani, care i-ar fi înscenat toată operaţiunea. Mai precis, aceştia ar fi intrat în numele lui în contul bancar al unui procuror din Cluj de unde au sustras suma de 650 de lei.

Poreclit IceMan, Butyka are 33 de ani şi a fost unul dintre cei mai căutaţi hackeri din lume, după ce a reuşit să spargă, în 2010, 25 de servere ale NASA. Judecat în 2012, el a scăpat cu o pedeapsă de 3 ani cu suspendare în acel dosar, deşi a fost acuzat că a compromis mai multe cercetări meteorologice şi atmosferice, iar NASA a estimat prejudiciul la aproape 600.000 de dolari. În prezent, Robert Butyka este angajat în domeniul securităţii cibernetice.