Cea mai mare competiţie internaţională despre comunicare a ştiinţei. De ce au nevoie studenţii şi cercetătorii români ca să participe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laborator de Ştiinţe la Transylvania College  FOTO: Transylvania College

Studenţii şi cercetătorii români care au învaţă sau lucrează în inginerie, medicină, tehnologie, biologie, chimie, fizică sau matematică pot participa la FameLab, cea mai importantă competiţie internaţională de comunicare a ştiinţei, desfăşurată în peste 30 de ţări. Înscrieri se pot face până pe 31 martie.

Competiţia FameLab, la a 11-a ediţie în România, este organizată de  Universitatea Babeş-Bolyai, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, SOMS şi ARCUB, cu sprijinul UEFISCDI, Asociaţia pentru Educaţie şi Ştiinţă Hermann Oberth, Asociaţia Ad Astra, Editura Humanitas şi Bucharest Technology Week, se arată într-un comunicat al UBB.

Concursul, la care au participat, până acum, peste 10.000 de studenţi, cercetători şi profesionişti în ştiinţă din universităţi, organizaţii şi centre de cercetare din întreaga lume, este sprijinit de numeroase organizaţii precum NASA (partener FameLab în SUA) şi CERN (Elveţia).

„Abilitatea de a comunica uşor şi clar cu un public care nu are pregătire în domeniul ştiinţei devine o prioritate pentru cercetători din întreaga lume. Pe de o parte, ea poate influenţa şansele lor de a obţine finanţare sau sprijinul autorităţilor. Pe de altă parte însă, este important ca rezultatele muncii de cercetare în domeniile ştiinţei să poată fi transmise clar publicului, deoarece adesea au impact direct asupra vieţii noastre. FameLab urmăreşte să promoveze importanţa comunicării în ştiinţă şi să îi încurajeze pe studenţi şi cercetători să vorbească cât mai mult şi cât mai bine despre munca lor”, a declarat Gabriel Ivan, coordonator al programelor de ştiinţă din cadrul British Council România, potrivit sursei citate.

De ce ai nevoie ca să te înscrii

Cei care vor să se înscrie trebuie să pregătească un material video de maximum 3 minute în care să prezinte în mod cât mai captivant un subiect din ştiinţă. Termenul limită pentru înscrierea online este 31 martie 2019, după care concurenţii selectaţi vor fi invitaţi la preselecţiile regionale FameLab, organizate în luna aprilie la universităţi şi centre de cercetare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara şi Târgu Mureş.

După preselecţii, finaliştii naţionali vor beneficia şi de un masterclass de comunicare susţinut de specialişti din Marea Britanie şi România. Marele premiu al FameLab România: o săptămână la Cheltenham Science Festival (Marea Britanie). Acolo, finalistul din România va participa la finala FameLab International alături de câşigători din alte 29 de ţări. Reprezentantul FameLab România în finala internaţională va beneficia şi de un premiu de 500 de euro acordat de Asociaţia pentru Educaţie şi Ştiinţă Hermann Oberth, partener de 10 ani al competiţiei FameLab. 

Pentru alte detalii puteţi accesa site-ul britishcouncil.ro sau evenimentul creat pe Facebook.

Mai puteţi citi:

Duelul viorilor revine la Cluj. Stradivarius şi Guarneri pe scena Operei Maghiare