Reţeta celui mai gustos preparat din Ardeal. Cum faci fasolea făcăluită, cât se fierbe şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă
0Delicioasă, uşor de preparat, fasolea bătută sau făcăluită este oricând o gustare binevenită. Cu ingrediente puţine şi ieftine, dar cu mare atenţie la gătit, secretele preparatului gustos ne sunt dezvăluite în cartea cu reţete a lui Radu Anton Roman, gazetarul îndrăgostit de gastronomie, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
500 g fasole boabe
250 ml ulei
sare
2 cepe
1 linguriţă boia
2-3 linguri smântână (dacă nu e de post)
Mod de preparare:
Fasolea se pune în apă seara. Se fierbe a doua zi cu o linguriţă cu sare, timp de 2-3 ore. Se scurge fasolea de apa în care a fiert şi se pasează. Piureul obţinut se freacă bine cu 150 ml ulei, sare după gust şi smântână.
Fiind o reţeţă din Ardeal, smântâna nu putea lipsi, nu?. Se toacă ceapa peştişori şi se prăjeşte până se înmoaie, în 100 ml ulei frecat cu boia. Fasolea se oferă acoperită cu ceapă prăjită şi uleiul rămas. Aşa se face în Ardeal " fasolea făcăluită" , dupa cum ne spune Radu Anton Roman. Mai la sud, prin Ţara Românească, mâncarea se numeşte "fasole bătută" , în ea se mai adaugă şi 2-3 căţei de usturoi bine pisaţi, iar de smântână nici vorbă!
Gazetarul, pasionat de gastronomie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi:
Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi
Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului