Cum faci cea mai gustoasă pită cu cartofi. Secretele pâinii care se păstrează săptămâni întregi fără să se usuce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pâine dulceagă, cu gust bogat, preferată de ţăranii ardeleni şi bucovineni pentru că se poate păstra săptămâni întregi fără să se usuce,  este pita cu cartofi. Pregătită de gospodine după un adevărat ritual, pâinea iese deosebit de gustoasă dacă se respectă paşii şi ingredientele reţetei regretatului gastronom Radu Anton Roman.


 Ingrediente:

1 kg cartofi
100 g drojdie
1 lingură sare mare
2 linguri zahăr
1-1,5 litri apă caldă
2 kg făină

 “Respectul aproape mistic faţă de pâine a impus norme severe de comportament, „legi“ nescrise, conform cărora aruncarea pâinii rămase de la masă sau chiar a firimiturilor echivalează cu săvârşirea unui păcat. Trasarea unei cruci imaginare pe pâine înainte de a fi tăiată, aşezarea pâinii cu partea „de vatră“ întotdeauna în jos, aşezarea ei pe un ştergar neapărat alb şi curat (gest care nu se referă numai la igiena, ci, mai degrabă, la crearea cadrului de puritate implicat de simbolistica pâinii), toate acestea fac parte din semantismul comportamentului faţă de pâine”, notează Radu Anton Roman în cea mai importantă lucrare a gastronomiei româneşti, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mod preparare:
•    Drojdia se desface în puţină apă călduţă şi un pic de zahăr
•    Cartofii se fierb, apoi se cojesc cât sunt încă fierbinţi şi se sfărâmă pasta
•    În covată, peste făină, se răstoarnă cartofii, drojdia, zahărul, sarea, apa caldă cât suferă mâna
•    Se frământă bine, trebuie să iasă un aluat destul de ţapăn, se lasă să crească cam 1 oră
•    Se presară cu făină tăvile (sau, la ţara, vatra cuptorului)
•    Se formează pâini rotunde (sau de forma tăvii) şi se pun la copt, la foc potrivit, cam 1 ceas.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).


Vă recomandăm şi:

Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi

De ce este usturoiul cel mai puternic antibiotic din lume. Ce substanţă minune conţine şi de ce trebuie mâncat zdrobit

Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului

Mai multe pentru tine:
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
A iertat-o pe bunica regină, care l-a lăsat fără titlul de prinț. Nikolai, apariție spectaculoasă alături de Margareta a Danemarcei
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
O tânără prezentatoare a murit la nici 30 de ani
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători