Cum faci cea mai gustoasă ciorbă de ciocănele. Secretele preparatului: cât se fierb oasele, câtă apă se pune în mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de ciocănele, înlocuitorul perfect al ciorbei de burtă FOTO Adevărul

Gustoasă şi uşor de preparat, ciorba de ciocănele este înlocuitorul perfect al celei de burtă. Săţioasă, mâncarea muntenească este gătită frecvent de gospodinele din Bărăgan. Reţeta delicioasei ciorbe de ciocănele o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce nota autorul despre acest preparat: 

Poate cea mai muntenească dintre ciorbe, după cea de burtă, un fel de pomana porcului cu multă zeamă, fierbinte ca şi sudul bărăgănean, ciorba de ciocănele e accesibilă tuturor, dar într-un fel aparte: vine cine vrea, rămâne cine poate”.  

Ingrediente:

 1 ceapă

 1 morcov  

1 ţelină 

1 pahar de orez 

250 ml zeamă de varză 

leuştean, pătrunjel 

1 kg copite, 1 kg cozi, urechi, limbă (dar şi alte bucăţele din capul porcului), şorici de purcel 

2 kg oase vită 

Mod de preparare:

Grijite bine (opărite, curăţate), marginile porcului şi ceva oase vită sparte se pun la fiert în 3 litri apă. Se culege spuma. Se toacă ceapa, morcovul, ţelina şi se pun la fiert cu carnea. Se spală orezul. După o oră şi jumătate se scot oasele, se adaugă orezul şi zeama de varză, care vor fierbe împreună o jumătate de oră, indiferent ce cred ele despre asta. Se toacă leuştean, pătrunjel şi se presară în ciorbă.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Prima Doamnă din Oman primește o distincție fără precedent! I-a fost înmânată chiar de soțul ei, sultanul Haitham bin Tarik Al Said
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."