Cum faci cea mai bună saramură de crap din Dunăre. Reţeta preparatului gustos şi sănătos, cât ţii peştele pe grătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock

O saramură adevărată se pregăteşte numai cu peşte din Dunăre. Şi pentru că este praznic mare, Duminica Floriilor, când se face dezlegare la peşte, o pasionată de arta culinară din Bărăgan ne propune o reţetă de nerefuzat: saramură de crap.

“Povestea asta minunată o ştiu de la nea Tudor Gologanu, un pescar priceput şi tare hâtru, căruia îi datorez mult din experienţa mea culinară, vis- a- vis de gătitul sănătos al peştelui din apele Dunării. Sper să vă placă şi vouă şi să nu rataţi ocazia de a o încerca”, spune Gela Dumitrache. Pasionată de gătit, învăţătoarea din comuna Unirea, creează tot felul de bunătăţi  pe care le împarte cu prietenii săi virtuali pe blogul cufărulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente: 

100 gr. sare grunjoasă

13 roşii mici ( 600 gr.)

2 ardei graşi roşii, eu am avut şi unul verde şi l-am pus

o legătură de usturoi verde

150 ml. sos de roşii cu busuioc

o legătură mare de pătrunjel

1,5 litri de apă

1/4 linguriţă piper proaspăt râşnit

Mod de preparare:  

După eviscerarea peştelui şi fragmentarea pe  bucăţi (mari, aşa cât palma), se tăvălesc bine de tot prin sare grunjoasă şi se aşează pe grătar. Se lasă să sfârâie, să se perpelească bine şi abia după ce se observă că pe la colţuri încep bucăţile a se ridica de pe grătar, se întorc şi pe partea cealaltă şi când sunt pătrunse cu totul de spiritul năvalnic al jarului, se iau de pe grătar.

Dacă mai aveţi loc pe grătar, aşezaţi roşiile şi ardeii, dacă nu, la turul doi! Nu trebuie să se coacă foarte tare, acestea din urmă. Se fierbe în clocot apa, timp în care se curăţă şi se toacă în cubuleţe ardeiul şi roşiile coapte, se toacă usturoiul şi pătrunjelul.

Când apa a clocotit, se adaugă toate acestea în oală şi când dă din nou în clocot, se opreşte focul. "Se toarnă această saramură în vasul  cu peştele fript şi lăsăm „la liber” împrietenirea dintre ingrediente. Nu avem timp de stat, pregătim şi-o mămăligă, fiindcă altfel n-are farmec saramura! Poftă bună!", explică gospodina.

Vă recomandăm şi:

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

Deliciu culinar în post: cel mai bun borş de peşte din Dunăre se face în Bărăgan, după reţeta unei neveste de pescar

Mai multe pentru tine:
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Cu cea mai spectaculoasă tiară a ei! Prințesa Kate a captat atenția tuturor la Banchetul de Stat de la Windsor, alături de William
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat