Cea mai ieftină băutură preparată acasă. Cum faci aromata socată şi cât ţii florile la fiert în borcan cu drojdie şi zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucul făcut din flori naturale de soc, cu zahăr, lămâie şi puţină drojdie este cea mai sănătoasă băutură preparată în casă. Mai mult decât atât, socata are şi proprietăţi terapeutice. Reţeta băuturii de primăvară o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ingrediente:

•    11 litri apă

•    10 g drojdie

•    5 lămâi

•    600 g zahăr

•    600 g miere

•    10 pălării de floare de soc (se pot pune şi flori uscate)

•    mirodenii, după gust: vanilie, scorţişoară, nucşoară

Mod de preparare

1. Într-un borcan de 12 litri se aşază pe fund florile de soc.

2. Lămâile se taie-n patru, se storc un pic peste flori, cojile se pun şi ele la suc, împreună cu mirodeniile.

3. Drojdia se desface în puţină apă şi se varsă în borcan.

4. Se dizolvă în apă zahărul şi mierea, apoi se adaugă florile.

5. Se umple borcanul cu apă şi se acoperă cu o farfurioară.

6. În 3-4 zile începe să fiarbă (între timp agită, din când în când zeama). După ce se limpezeşte, se trage în sticle, care vor fi bine legate. Se bea rece!

Scade temperatatura şi calmează tusea

Florile de soc sunt recunoscute pentru beneficiile miraculoase. Specialiştii spun că au proprietăţi sudorifice, diuretice, laxative, febrifuge, galactogoge, antiinflamatoare, uşor dezinfectante. Sunt indicate în obezitate şi menopauză. Ceaiul din flori de soc provoacă o transpiraţie abundentă, ajutând la scăderea temperaturii, este recomandat contra tusei în afecţiunile aparatului respirator: răceală, gripă, bronşită, ca şi în constipaţie.

Prin diureza pe care o produce se recomandă în reumatism, boli de rinichi şi de vezică. Având proprietăţi laxative şi ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, se foloseşte ca medicament natural în obezitate. Pentru aceleaşi motive este recomandat şi în constipaţiile de natură nervoasă. Sub formă de extract slab alcoolic, florile de soc au proprietăţi antinevralgice.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Prima Doamnă din Oman primește o distincție fără precedent! I-a fost înmânată chiar de soțul ei, sultanul Haitham bin Tarik Al Said
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux