Castelul de apă din Olteniţa, modernizat cu fonduri europene. Monumentul istoric a fost construit la începutul secolului XX

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de apă al Olteniţei a căpătat o nouă faţă Foto:Facebook

Castelul de apă al oraşului Olteniţa, care a găzduit mai bine de 10 ani Muzeul de artă al oraşului, a fost renovat pe bani europeni. Monument istoric ridicat la începutul secolului XX, turnul şi-a căpătat strălucirea de altădată.


Investiţia a depăşit peste 400.000 de lei, iar autorităţile locale speră să-l transforme într-un punct de atracţie pentru turişti şi într-un centru cultural de expoziţii. Turnul şi-a câştigat notorietatea după ce aici a fost deschis un muzeu, deşi spaţiul era dezafectat.

Prof. Done Şerbănescu, om de ştiinţă şi fost director al Muzeului “Civilizaţiei Gumelniţa” din  Olteniţa ştie cel mai bine istoria locului. Acesta spune că turnul de apă face parte din patrimoniul naţional. “În Olteniţa sunt monumente de patrimoniu, printre ele se găseşte acest turn de apă şi pentru că este o construcţie unică, el se află pe lista monumentelor importante din România. Turnul s-a construit în anul 1919, iar în anul 1922 s-a pus în funcţiune uzina de apă din care se alimenta Olteniţa. În anul 1916 a fost bombardat de inamici, după care renovat atunci când s-a construit şi hala Olteniţa, în anul 1924. Populaţia din oraş se alimenta la acea vreme din râul Argeş”, povesteşte Şerbănescu. Până să adăpostească lucrări de artă, turnul  fost 30 de ani o vestită cârciumă din ora, iar în ultimii ani a devenit raiul persoanelor fără adăpost.

Finanţare nerambursabilă

Pentru a-l reda comunităţii, Consiliul Local al municipiului Olteniţa a semnat, în urmă cu un an, contractul de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2014 pentru proiectul cu titlul : „Reabilitarea Turnului de apă Olteniţa şi transformarea lui în centru cultural de expoziţii”. Autorităţile locale intenţionează transformarea clădirii cu valoare istorică în zonă de recreere pentru pescari şi organizarea de întâlniri pentru împătimiţii pescuitului, dar şi organizarea unei expoziţii de fotografie pentru promovarea zonei Olteniţa – oraş port la Dunăre.Valoarea totală eligibila a proiectului a fost de 419.998 lei fără TVA.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Biserica Sfântul Andrei din Frunzăneşti, redată circuitului turistic. Restaurarea monumentului istoric a durat un deceniu

Monument celtic mai mare decât Stonehenge, găsit cu un radar special