Anghinarea, „campioana detoxifierii“. Specialist: „Studii îndelungate arată că este cea mai bogată legumă în polifenoli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată o sursă de top de fibre, minerale şi vitamine, anghinarea este cel mai bun remediu pentru tratarea bolilor de ficat, tulburărilor biliare, dar şi pentru scăderea colesterolului “rău” şi a glicemiei.

Medicii spun că este ideală pentru femeile însărcinate datorită conţinutului mare de acid folic, atât de necesar în perioada gravidităţii. La fel de utilă este şi în curele de slăbire pentru că dă senzaţia de saţietate mult mai rapid. Mai mult decât atât, ceaiul de anghinare are un puternic efect diuretic, fiind indicat în afecţiunile renale cronice. Anghinarea favorizează eliminarea ureei şi a substanţelor toxice de la nivelul rinichilor şi ficatului. Ceaiul este un bun adjuvant în hipertensiune, ateroscleroză şi angină pectorală. Datorită insulinei conţinute, este recomandat şi în tratarea diabetului zaharat.

“Anghinarea este o plantă cu frunze cărnoase, uşor albicioase şi floare roşu-violacee fiind recunoascută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii în ştiinţa medicală. Studiată de cercetători, s-au observat efectele anghinarei asupra secreţiei biliare, considerând aceasta planta a fi un puternic colagog (facilitează evacuarea sucului biliar în timpul digestiei). Bulbul florii acestei plante este comestibil, însă frunzele, cele care au cea mai mare putere curativă, se preferă a se folosi sub forma de infuzii, ceai sau tincturi”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Ceaiul de anghinare, băut regulat, are rezultate bune şi în bolile tubului digestiv: constipaţie, vărsături, enterite, colite. Datorită acţiunii de eliminare a toxinelor, este bună în tratarea eczemelor, acneei şi dermatitelor de contact. De altfel, anghinarea se află în topul celor mai bogate legume în antioxidanţi şi polifenoli. Aceştia din urmă sunt utili împotriva procesului de îmbătrânire, dar şi împotriva unui număr mare de afecţiuni. Anghinarea este campioana detoxifierii: depurativă şi protectoare a ficatului şi rinichilor, diuretică digestivă şi hipocolesterolemiantă.
 

Previne bolile cardiovasculare

"După studii aprofundate, specialiştii au ajuns la concluzia că anghinarea este cea mai bogată legumă în polifenoli. Cei mai importanţi polifenoli din anghinare sunt cianina şi luteolina. Cianina stimulează secreţia bilei şi îmbunătăţeşte digestia. Luteolina inhibă sinteza colesterolului rău şi îmbunătăţeşte funcţionarea vaselor sanguine. Aceasta participă şi la prevenirea bolilor cardiovasculare", explică medicul Denisa Zaharia.

Datorită faptului că ajută la eliminarea acidului uric, anghinarea este de ajutor în tratamentul gutei. Poate fi consumată în salate în orice cantitate, pentru că nu conţine decât 30 calorii/100 g. Este foarte bogată în calciu, fier, vitaminele C şi E.

Cum se prepară ceaiul

Pentru a prepara corect ceaiul de anghinare se procedează astfel: într-un vas cu 250-300 ml de apă clocotită se pune o lingură de frunze de anghinare mărunţite(sau 8-10 frunze uscate dacă nu le aveţi mărunţite).Se menţin frunzele de anghinare timp de 15 minute în apa fierbinte, apoi ceaiul se va strecura într-o cană curată şi se va bea(după ce se răceşte) pe stomacul gol exact aşa cum a reieţit în urma fierberii. Când se răceşte se poate adăuga o linguriţă de miere dacă gustul este unul mult prea puternic şi greu de consumat, spun specialiştii de la www.frunza-verde.ro.

Vă recomandăm şi:

Când devine periculos cel mai puternic antibiotic natural. Patru efecte neplăcute ale consumului exagerat de usturoi

Duşmanul ascuns din coaja pepenelui galben – cum ne poate îmbolnăvi fructul cu cea mai multă vitamina A. 7 motive să mănânci pepene galben

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale