VIDEO Tomatele tip banană şi lămâie, noile minuni ale cercetătorilor de la Staţiunea Legumicolă Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tomatele tip banană sau lămâie, ori castravetele exploziv, pentru diabetici, sunt câteva dintre produsele pentru care zeci de producători agricoli din ţară au luat cu asalt Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Au profitat de ziua porţilor deschise pentru a se interesa de soiurile speciale create de cercetătorii buzoieni, pe care şi le doresc cât mai repede în grădinile proprii.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău, una dintre puţinele din ţară, este renumită printre legumicultori ca fiind principalul furnizor de seminţe pentru legume româneşti. 

Cercetătorii de aici îmbunătăţesc soiurile locale şi mereu apar linii noi de legume. Astfel, familia tomatelor s-a îmbogăţit recent cu câteva soiuri de tomate galbene, în formă de banană sau lămâie.

”Avem două tipuri de tomate. Unul în formă de banană celălalt seamănă cu o lămâie. Sunt foarte gustoase. Sunt uniforme, au căpătat un accent al staţiunii şi sperăm că în curând vom da pieţei aceste tomate speciale”, a declarat Camelia Bratu, asistent cercetare.

Cercetătorii staţiunii experimentale din Buzău au în lucru peste 1.200 de soiuri de tomate, cele galbene fiind rodul unui lung proces de ameliorare. Mai au de trecut o ultimă etapă, cea a omologării, până să ajungă pe piaţă.

”La un soi se lucrează în cel mai fericit caz în jur de opt ani, dar poate dura şi 20 de ani. Trec apoi prin teste, timp de trei ani, apoi încă doi pentru omologare. Cinci ani stă în aşteptare un soi nou până să intre pe piaţă”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.

Peste 30 de producători agricoli, dar şi colegi din alte staţiuni experimentale ale ţării au ţinut să se întâlnească cu cercetătorii buzoieni. Unii au fost curioşi să afle mai multe date despre castraveţii pentru diabet, soiuri aduse din America Latină şi adaptate zonei noastre, prin încrucişări cu soiuri autohtone.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a fost înfiinţată în aprilie 1957, sub numele de Staţiunea Experimentală. Este o unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe. Instituţia are în structura sa un număr de 63 de angajaţi, dintre care 13 sunt cercetători în horticultură.

Mai multe pentru tine:
Plăcinte de casă, rețeta simplă și autentică cu gust delicios. Se prepară imediat. VIDEO
Descoperire arheologică în Munții Rodopi: o hartă stelară preistorică dezvăluie astronomia anticilor
Gina Pistol, situație neplăcută cu o angajată a aeroportului Otopeni: „Ce nu mai știa doamna este că am și crescut în Ferentari câțiva ani”
Studiu: Orele ideale pentru a lua medicamentele pentru hipertensiune
Primele declaraţii ale Elenei Udrea la eliberarea din penitenciar: „Sper să mă întreţină soţul o perioadă” / „Aş vrea să ştiu câţi bărbaţi trec prin puşcărie aşa cum am trecut eu”
La ce orori era supusă Monica Gabor de proxenetul Dinu Damaschin. A vândut-o pe 1000 de dolari la 16 ani: „I-am spus lui Cristi Tănase ca sunt virgină, dar m-a violat”
Prodanca și Reghe, un nou scandal cu Poliția, la Snagov! A pândit-o când era plecată la Dubai și a venit iar după barcă! „Sper ca doamna Caciuc să-l țină ascuns în casă să nu se mai facă de râs!”
A trăit doar cu resturi de mâncare la 14 ani, după ce și-a pierdut mama. Dezvăluirile lui Bono de la U2
Rică Răducanu mătură și servește, pe caniculă, la localul din Neptun. E la un pas de faliment: „Numai barosanii mai lasă bacșiș!” Cât costă ciorba de pește?
Iubita lui Ilie Bolojan a atras toate privirile în nordul Capitalei. A ales o ținută simplă pentru o cină importantă
Cum a falimentat Prințesa Kate un brand de haine? O marcă preferată a ei iese de pe piață